Ühendkuningriikide valitsus avaldas plaani teisipäeval Farnborough lennundusnäitusel. Kosmosesadama asukoht on otsustamisel – valitakse 8 erineva paiga vahel. Üks asukoht võiks olla Walesis, teine Inglismaal ning hoolimata septembrikuus toimuvast iseseisvusreferendumist on kaalumisel ka kuus võimalikku paika Šotimaal.

CNN kirjutab, et siiamaani on Suurbritannia kosmosetegevust kodumaast eemal läbi viinud, näiteks Austraaliast rakette lennutanud. „Kosmoseäri on UK jaoks suur asi: juba praegu panustab see majandusse 19 miljardit dollarit igal aastal ning on loonud peaaegu 35 000 töökohta,“ ütles Ühendkuningriikide äriminister Vince Cable. Valitsus on aga seadnud ambitsioonika eesmärgi haarata ülemaailmsest kosmosetööstusest kümme protsenti, millega kaasneks Ühendriikide kosmosetööstuse neljakordistumine – majandusse panustataks sel juhul 68 miljardit dollarit aastas.

Suurbritannia teadusminister David Willetts on võtnud eesmärgiks kindlustada, et UK kosmosetööstus kasvaks Hiina majandusest kiiremini.

„Kui vaadata kosmoseteaduse üldpilti, võiks Suurbritannia olla maailmas esimene, ka ameeriklaste ees. Proportsionaalselt oleme kulutanud sama palju kui teised riigid, kuid siiamaani on meil puudunud tehnoloogia, et ise lende korraldada,“ ütles UK kosmosefirma Reaction Engines direktor Alan Bond. Kosmosetöösturite rõõmuks näitab riigi valitsus nüüd teema vastu huvi ning loodud on mitmed pikaajalised ja hästi finantseeritud programmid.

Uue kosmosesadama võiksid kasutusele võtta ka praeguse kosmoseturismi rahvusvahelised liidrid VIrgin Galactic ja XCOR. Aina suurenev konkurents ning loodav taristu peaks kosmoseturismi hindu langetama lausa 80 protsenti. Praegu küsib Virgin Galactic New Mexicost väljuvate sõitude eest 204 tuhat dollarit. Seega võidavad uuest kosmosesadamast enim tarbijad – kunagi võimatuna tundunud kosmoses reisimine muutub aina enam ligipääsetavamaks kõigile.