2014. aastal langetas Harju maakohus otsuse Eesti viimse kümnendi suurima maksupettuse kohta. Süüdi mõisteti kümme inimest, riigile tekitatud kahju oli 30 miljonit eurot. Pettuse korraldaja oli tuntud ärimees Oleg Belokrõlov.

Pärast kohtuotsuse väljakuulutamist pages Belokrõlov välismaale, tema võlad jäid aga inimeste kanda, kes ei osanud isegi kahtlustada, et olid osalenud kuritegelikus skeemis. Nende seas olid ka Jelena Aktaševa ja Sergei Penkin, kes jäid selle tagajärjel oma kodust ilma.

Kaval skeem

2012. aastast pärit kohtumaterjalide järgi sai Oleg Belokrõlovi firma Adrian Arendus fiktiivse õiguse sisendkäibemaksu mahaarvamiseks. Firma müüs kulda nullprotsendilise käibemaksuga, olles selle soetanud justkui protsendilise käibemaksuga. Ostu-müügi vahendajad olid selles skeemis firmad Leremana ja Open Market. Need ettevõtted deklareerisid minimaalse käibemaksu.

Järgmised selle keti vahelülid - firmad Kangan ja Techlevel - ei maksnud üldse midagi. Ostu-müügitehingute käigus loodi majandustegevuse illusioon ja Adrian Arendusel tekkis õigus maksutagastusele. 2012. aastal oli Adrian Arenduse kullakäive kümme miljonit eurot, seega sai ettevõte tagasi kaks miljonit käibemaksu. Teiste metallide käive oli 39 miljonit eurot ja tagastatud käibemaks pea kaheksa miljonit eurot.

Loe pikemalt ERRist.