Viis aastat tagasi kesklinnas tasakaalukalt alanud arendustegevus hoogustus möödunud aasta lõpus ja selle aasta alguses, suundudes linna äärealadele. Selle aasta jooksul on valminud Sikupilli, Magistrali ja De la Gardie' kaubanduskeskused, Pirita ja Järve Selver, kaks SuperNetto selveladu ja neli Säästumarketi kauplust.

Lisaks sellele on ennast laiendanud Tallinna Kaubamaja ja Stockmanni Kaubamaja ning uut korpust on avamas Rocca al Mare kaubanduskeskus, ütles ETAle ASi Kinnisvaraekspert analüütik Veronika Ilsjan.

"Suur pakkumise kasv on juba tekitanud vakantsust vähem atraktiivsetes asukohtades ja langetanud ka renditasusid. Arvestades stabiilset nõudlust võib eeldada selle tendentsi jätkumist," lisas Ilsjan.

Pärnusse ja Tartusse jõudis arenduslaine selle aasta teisel poolel. Mõlemas linnas on valminud või peagi valmimas nii Säästuketi kui SuperNetto kauplused. Tartus on kavandamisel Lõunakeskus Ringtee ääres ning Emajõe Ärikeskuse ja Kaubamaja laiendused. Pärnu kesklinnas on kevadel valmimas Blauhausi ärihoone, mis on juba avaldanud mõju ka Rüütli tänava rendihindadele. Pärnus kavandab laiendusi Port Artur.

Ilsjon prognoosib kaubandusettevõtete kontsentreerumise ja väikepoodide hääbumise jätkumist. Vakantsused keskpärases asukohas kasvavad ning renditasud langevad.