“Sundkulutuste osatähtsus leibkonna eelarves on viimastel aastatel kasvanud,” rõhutas Eesti korteriühistute liidu tegevjuht Urmas Mardi. “Palgad on samas paljuski samaks jäänud, nii et paljudele inimestele võivad hakata suurenenud kodukulud üle jõu käima.”

Eesti korteriühistute liidu läbi viidud küsitlusest selgub, et just suurenenud kütte- ja elektrikulud teevad inimestele enim muret.

“Suurettevõtted on otsustanud korteriomanikega näiteks küttelepingute sõlmimisest loobuda ja nõuavad ühistult arvete tasumist, aga kui korteriomanikust ühistu liige, kellel on kommunaal- ja muude maksete näol igakuised kohustused, käitub vastutustundetult ja oma kohustusi ei täida, peavad tema võlad kinni maksma ühistu teised liikmed,” selgitas Mardi, kelle sõnul on tulnud ette olukordi, kus võlgu jäädud väiksed summad kiirelt neljakohaliseteks kasvavad.

Kui koduomanikul tekib kommunaalkulude tasumisel raskusi, soovitab Mardi kohe ühistule sellest rääkida.

“Tuleks oma probleemidest ühistu juhti teavitada ning muret kurta, ühistu juht peaks üritama leida võimaluse tekkinud olukorra lahendamiseks, kas või näiteks maksegraafiku näol,” selgitas Mardi. “Kõige hullem on olukord, kus inimene jätab lihtsalt arved maksmata ning järgeb vaeva- ja aeganõudev kohtuvaidlus.”