Statoil teatas täna, et nende 27 kuu pikkune koostöö Vene riigifirmaga Rosneft jätkub sanktsioonidest hoolimata.

„Bürokraatiat on nüüd (sanktsioonide kehtestamise järel) rohkem, protsessid võtavad kauem aega," ütles Statoili juht Helge Lund, kes on seetõttu murelik.

Lundi sõnul ei muutu aeglasemaks siiski kõik kahe gigandi koostööprojektid. Ettevõte ning selle parnerid peavad lihtsalt Norra, Euroopa Liidu ning USA ametnikelt luba küsima, et tohiks  näiteks varustust eksportida.

Venemaa on Euroopa olulisim energiapartner, eriti gaasi osas. Lundi sõnul on just seetõttu oluline jõuda diplomaatiliste lahendusteni, et energiatarne jätkuks.

„Euroopa ja Venemaa on energiapartnerid veel aastakümneid. See on väga oluline," rääkis ta.

Statoil lõi Rosneftiga käed 2012. aasta maikuus. Koostöö sisuks on näiteks nii kalda kui avamere projektid ning litsentsid Barentsi ja Valges meres. 2013. aasta juulis saadi koos uuringute tegemise litsents Norra lähedal Barentsi meres ning Pingvini puurkaevu hakati puurima käesoleva kuu alguses.

Lund ei osanud öelda, kas sanktsioonide tõttu on ohus ka Statoili-Rosnefti Norras asuvad koostööprojektid, aga varem on ta kohalikule meediale öelnud, et nendele mõju ei ole. Seetõttu, et puurimine algas enne sanktsioonide kehtestamist.