Uuringu põhjal plaanib 25 protsenti küsitletud Eesti suurettevõtetest kasutada järgneva kuue kuu jooksul vaba raha eelkõige dividendimaksete tegemiseks ettevõtte omanikele. Eelmisel aastal omas sama soovi vaid 10 protsenti ettevõtetest.

See osakaal on kõrge ka võrreldes Läti ja Leedu suurettevõtetega. Lätis omas uuringu põhjal sellist kavatsust 18 protsenti ettevõtetest, Leedus vaid 10 protsenti ettevõtetest.

Kõige populaarsem kasutusviis vaba rahale on endiselt strateegiliste investeeringute tegemine koduriigis. Eesti ettevõtetest kavandas neid 39 protsenti, mida on siiski märkimisväärselt vähem kui 2015. aastal, mil neid plaanis 54 protsenti ettevõtetest. Seevastu on oluliselt kasvanud nende ettevõtete osakaal, kes soovivad investeeringuid teha Eestist väljaspool.

Kui 2015. aastal mainis 10 protsenti küsitletud finantsjuhtidest plaani teha strateegilisi investeeringuid välisriikides, siis käesoleva aasta uuringus juba 17 protsenti. Laienemisest välisriikides on aina enam huvitatud ka Läti ja Leedu ettevõtted. Selle aasta uuringu põhjal kavandab vaba raha kasutada laienemiseks välisriikides 12 protsenti Läti ja 17 protsenti Leedu ettevõtetest.

SEB Eesti ettevõtete panganduse valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit: "Paljud sektorid on teinud suuri investeeringuid juba varasematel aastatel ja ei näe aeglase majanduskasvu tingimustes põhjust neid oluliselt suurendada, eelistades selle asemel maksta omanikutulu. Loomulik on ka see, et aina suurem osa ettevõtetest mõtleb tegevuse laiendamisest välisriikides. Kiire palgakasvu tõttu saame endale lubada aina vähem odava töö tegemist, mistõttu võib mõistlik olla osade tegevuste viimine odavama kulubaasiga riikidesse, keskendudes siin protsessidele, mis loovad kõige enam väärtust."

Aeglane majanduskasv sunnib otsima efektiivsust, mistõttu võib oodata ka turu konsolideerumist. Uuringu põhjal ootab 37 protsenti küsitletud Eesti finantsjuhtidest ühinemis- ja ülevõtmistehingute kasvu järgmise aasta jooksul, mida on märksa enam kui eelmisel aastal.

Tegu on juba neljanda Balti finantsjuhtide uuringuga. Eelnevad uuringud viidi läbi 2014. ja 2015. aastal. Selle aasta septembris läbiviidud uuringus osales 263 suurettevõtet Lätist, Leedust ja Eestist, mille aastakäive on üle 20 miljoni euro.