Riigifirmale EVR Cargo kuulunud Lätis tegutsenud tütarfirma Livonia Rail Service SIA juht Ahto Kalamees mõisteti eile maakohtus üheaastase katseajaga kaheks aastaks tingimisi vangi.

Tema majanduskuritegudeks liigituvate süütegude nimekiri on muljetavaldav. Riigi välisettevõtet aastatel 2006–2011 juhtinud Kalamees mõisteti kokkuleppemenetluse korras süüdi omastamises, usalduse kuritarvitamises ja keelatud majandustegevuses. EVR Cargo tütarfirmast enda erafirmasse kanditud summadega võttis Kalamees juba mõned aastad tagasi, kui teod ilmsiks tulid, Avo Viiolilt üle suurima riigi raha riisuja tiitli. Toona selgus, et Kalamees pani huugama pea 600 000 eurot riigi ehk Eesti Raudtee raha. Summad on aga kardetust suuremadki ja intressidega nõuab EVR Cargo Kalamehelt tagasi juba 1,1 miljonit eurot.

EVR-i sisekontroll tuvastas 2011. aasta lõpus, et Ahto Kalamees andis riigi rahast enda firmale 576 000 euro väärtuses laene. Prokuratuuri uurimine tegi aga selgeks, et riigifirmale on kahju tekitatud lausa 900 000 euro ulatuses, sest Kalamees „investeeris” ka teistesse firmadesse. Kahjuks ei kuulunud laenuandmine Livonia Rail Service’i põhitegevusalade hulka, sest tegemist oli Eesti raudteevedajale kuuluva ekspediitorfirmaga. Loomulikult polnud Kalamehel ka õigust firma nimel laenulepinguid sõlmida.