Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Otsa sõnul on haigestunud 55-aastane Alexander, kellel lasub süüdistus rahapesus. Menetluspooled leppisid kokku, et kohus üritab uuesti protsessiga algust teha järgmise aasta 10. jaanuaril, teatas BNS.

Riigiprokuratuuri kinnitusel süüdistatakse kohtualustest ühte isikut kelmuses ja usalduse kuritarvitamises, ühte isikut ja ettevõtet kelmuses ja rahapesus ning seitset isikut rahapesus.

Süüdistuse kohaselt sõlmisid AS Skanska EMV endine projektijuht Mihkel (35) ja Navaro Baltic OÜ ja Vegahold Invest OÜ juhatuse liige Aleksander Kurotškin (37) fiktiivsed ehituse alltöövõtulepingud Tallinnas asuval objektil üldehitustööde tegemiseks.

Nimetatud lepingute alusel esitas Kurotškin enda poolt koostatud fiktiivsed arved ja teostatud tööde aktid Skanskale tööde eest, mida tegelikkuses ei olnud tehtud.

Mihkel allkirjastas esitatud fiktiivsed arved ja teostatud tööde aktid ning esitas allkirjastatud arved ja teostatud tööde aktid Skanska raamatupidamisele väljamaksete tegemiseks.

Kokku esitas Kurotškin Skanskale tasumiseks fiktiivseid arveid ajavahemikul 25. oktoober 2007 kuni 5. august 2008 enam kui 31 miljoni krooni ulatuses.

Kelmuse tulemusena väljapetetud raha tegeliku omaniku ja vara ebaseadusliku päritolu varjamiseks tegi Kurotškin kooskõlastatult Juri (49), Dmitry (40), Alexanderi (55), Igori (54), Germani (41), Juri (34) ja Vitaliga (40) Navaro Balticu ja Vegahold Investi arvelduskontodele kuriteo tulemusena laekunud rahaga tehinguid, kandes nimetatud raha üle erinevate osaühingute arvelduskontodele.

Tegelikkuses Navaro Baltic ja Vegahold Invest nimetatud osaühingutega lepingulisi suhteid ei omanud. Arvelduskontodele kantud rahad võeti osaliselt sularahas äriühingute arvelduskontodelt välja ning ülejäänud summad kanti edasi juba järgmistele äriühingutele.

Mihklit ja Kurotškinit süüdistab prokuratuur varalise kasu saamise eesmärgil tegelikest asjaoludest teadvalt vale ettekujutuse loomise teel suures ulatuses ja isikute grupis kelmuse toimepanemises.

Samuti süüdistatakse Mihklit usalduse kuritarvitamises. Kurotškinit süüdistatakse ka rahapesus. Süüdistuse on saanud ka Navaro Baltic OÜ.

Jurit, Germani, Vitalit, Igorit, Alexanderit, Dmitrit ja Jurit süüdistatakse grupi poolses suureulatuslikus rahapesus.

Vegahold Investi suhtes lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse seoses kriminaalmenetluse aluse puudumisega.

2008. aasta sügisel esitas Skanska prokuratuurile kuriteoteate, mille alusel kriminaalmenetlust alustati.