Softbank müüs hiljuti maha soomlaste Suprcelli, mille käigus teenisid nad 7,3 miljardit dollarit. Nüüd teatati aga ARMi ostust, mis peaks Jaapani firmat oluliselt muutma.

ARM on suurim Londonis asuv tehnoloogiaettevõte, kui arvestada turuväärtust ja tema roll mobiilimaailmas on tohutu. Nende tehnoloogial põhinevaid komponente kasutavad peaaegu kõik suured mobiilitootjad. Cambridges asuv grupp on aga panustanud ka asjade interneti valdkonda, mis on erinevalt nutitelefonide turust väga suure kasvupotentsiaaliga. Softbanki looja Masayoshi Son on just selle suuna suur fänn.

Esmaspäevane tehing on Softbanki ajaloo suurim.

Ettevõte maksab ARMi iga aktsia eest 17 naela, seda on enam kui 40% rohkem, kui aktsiahind reedese börsipäeva lõpuks oli,

ARMi aktsia kerkis pärast uudist 43% võrra, maandudes 16,99 naela peal.

„See on meie olulisim liitumistehing ajaloos ja ma ootan, et ARMist saab meie kasvustrateegia olulisim osa," ütles Son pressiteates.

Son tahab luua Softbank 2.0i ja teha tööd hullumeelsemate ideede kallal. Ta ei ole väljaspool Aasiat just väga tuntud, kuid on teada, et ta on karismaatiline visionäär.

Samas ei ole Softbankil kõik roosiline. 2013. aastal ostsid nad 22 miljardi dollariga enamusosaleuse ettevõttes Sprint ning selle tõttu on nad suure laenukoorma all.

Lisaks Supercelli müügile on Softbank viimastel kuudel müünud maha veel vara, kokku 19 miljardi dollari eest. Sealhulgas ka Alibaba aktsiaid. Analüütikud arvasid, et nad kasutavad seda raha võlakoorma vähendamiseks või aktsiate tagasiostuks. Son aga tundub kasutavat ära naelsterlingu nõrgenemist ning jeeni tugevnemist.

Briti valitsus kiitis tehingut taevani ning Softbank kinnitas, et plaanivad ARMi peakontori jätta Suurbritanniasse, hoida seal ka tippjuhid ning töötajate arvu kahekordistada.