Eesti suurima seakasvataja AS Rakvere Farmid, Vooru farmis avastati täna sigade Aafrika katk. Vooru farmis oli augusti alguse seisuga 2149 siga, kõik sead hukatakse. Rakvere Farmid AS-ile kuulub 25 sigalat üle Eesti, Vooru farm oli ettevõtte üks väiksemaid seakasvatusi. Varem on VTA tuvastanud katku väiksematest seafarmidest, aga mitte Eesti suurima seakasvataja farmist.

Fotod Vooru farmist ja selle ümbrusest:

Teet Soorm lisas veel, et katku avastamisel niisama käed rüpes ei istuta, vaid pigem proovitakse oma töötajatele nõudeid veelgi karmistada, et välistada viiruse levimine.

"Et meie süsteemi teistest 24-st farmist viirust eemale hoida, järgime oma farmide territooriumitel kõiki Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) poolt välja töötatud bioohutusnõudeid ning enamgi veel. Antud juhtum näitab ilmekalt, et õnnetu juhuse eest pole keegi kaitstud isegi siis, kui oled enda poolt teinud kõik, mis on meie võimuses,“ lisas Soorm.

Õnneks ei jää Vooru farmi lähedusse rohkem sigalaid, mis satuksid muidu ohutsooni. Taudipunktide ümber kehtestatakse 3 km ohustatud ja 7 km järelevalvetsoon.