Turvaeksperdi ja Rapid Security juhataja Vallo Põldma kinnitusel registreeritakse vandalismina nii markeriga majaukse sodimine kui sõiduauto äralõhkumine, kuid lõviosal politsei registreeritud vandaalitsemistest jääb kahjusumma alla 500 euro.

"Suuremad, tuhandetes eurodes mõõdetava kahjuga laamendamised toimuvad peamiselt Lasnamäel, Tallinna kesklinnas ja Põhja-Tallinnas, mõned korrad aastas ka Pärnus ja Tartus," rääkis Põldma. Paarkümmend vandalismiakti aastas ulatuvad üle 5000 eurose kahjupiiri. Kuuest üle 50 000 eurose kahjuga vandaalitsemisest neli toimus Tallinnas või selle lähiümbruses.


"Sellised juhtumid sünnivad peamiselt avalikus kohas, aga sagedamini ka eramajade juures, hoovides ja ehitusplatsidel," märkis Põldma. "Seal kaitseb nähtav valvekaamera lõhkujate eest väga hästi, vaid kahel kolmel juhul sajast ründasid vandaalid videovalve või signalisatsiooniga kaitstud kodu," selgitas ta.

Analüüsi aluseks on politsei- ja piirivalveameti avaandmed enam kui 100 000 õigusrikkumise kohta. Rapid Security on Skandinaavia turvaettevõte, mille Eesti haru pakub valveteenuseid ja -tehnoloogiat kõigis kolmes Balti riigis.