Tuhande frangine, mis on väärt umbes 900 eurot, on maailma suurima väärtusega käibel olev rahatäht, kirjutab Handelsblatt. Keskpanga asepresident Fritz Zurbrügg ütles, et mida kodanikud tahavad, seda peavad nad ka saama.

Neljapäeval avalikustas keskpank küsitluse tulemused, millest selgus, et viimasel kahel aastal on iga teine šveitslane mõlemal aastal vähemalt kord tuhande frangist rahatähte omanud. Eriti armastavad suuri rahatähti 55-aastased ja vanemad mehed.

Euroopa Keskpank otsustas mullu, et tõmbab ajapikku suurimad 500-eurosed rahad käibelt ära ja uusi juurde ei trüki. Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi ütles, et seda rahatähte kasutatakse illegaalseteks tegevusteks. Küll meeldivat rahatäht terrorismi rahastajatele kui ka mustalt töötasu maksmiseks.

Milleks Šveitslased oma 1000-frangiseid kasutavad? Küsitluse kohaselt maksavad nad suurte rahatähtedega autode ja mööbli ostmisel.

Mullu oli käibel ligi 47 miljonit tuhande frangist rahatähte. Kõigist ringlusest olevatest rahatähtedest moodustasid väärtuse järgi tuhandesed 60 protsenti.

Igapäevaselt šveitslased 1000-frangiseid ei luftita, kuna keskeltläbi on neil rahakoti vahel 133 franki sularahas.