„See sündmus on võimalik ja viimastel päevadel on selle tõenäosus kasvanud, kuid meie baasstsenaarium ei näe ette Brexitit,“ ütles Šveitsi keskpanga juht Thomas Jordan. „Siiski võivad finantsturgudel tekkida turbulentsid ja me plaanime olla valmis sellises olukorras turgu stabiliseerima.“

Investorid peavad rasketel aegadel Šveitsi franki turvavaraks. Juuni algusest on frank euro vastu tugevnenud enam kui 2%.

"Keskpangad vahetavad turuarengute arusaamiseks informatsiooni ja iga institutsioon hakkab tegutsema vastavalt oma ülesannetele,“ ütles Jordan. „Välja arvatud ekstreemsetes oludes, kus kaalul on globaalne finantsstabiilsus, on üleilmsed koordineeritud meetmed üliharuldased.“

Jordan ütles, et ta tunneb kindlust, et Briti keskpanga juht Mark Carney võtab vastu õiged otsused kui valijad otsustavad lahkumise kasuks.

Neljapäeval jättis Briti keskpank baasintressimäära rekordmadalalae 0,5 protsendile. Pank andis teada, et intensiivsem järelevalve pankade üle, likviidsusmeetmed ja vahetustehingute limiidid on ette valmistatud tuleva nädala referendumiks lisaks tavapärasele keskpanga rahapoliitikakomitee käsutuses olevale arsenalile.

Šveitsi keskpank jättis baasintressimäära neljapäevasel rahapoliitika komitee istungil miinus 0,75 protsendile. Neljapäeval tehti ajalugu ka Šveitsi võlakirjaturul, kus esmakordselt ajaloos läks Šveitsi valitsuse 30-aastase võlakirja tootlus negatiivseks (-0,001% aasta baasil).

„Meil on tiim valmis jälgima arenguid,“ ütles Šveitsi keskpanga rahapoliitika üle otsustava komitee liige Andrea Maecher Brexiti ohu kohta. „Me jälgime arenguid väga tähelepanelikult. Meil on üleilmne vaade ja me jälgime turgudel toimuvat 24 tundi ööpäevas.“

USA keskpanga juht Janet Yellen ütles kolmapäeval, et niinimetatud Brexit on üks põhjus, miks USA keskpank otsustas jätta intressitaseme muutmata. Jaapani keskpank teatas neljapäeval, et nad ei muuda rahapoliitikat enne Suurbritannia hääletust.

Šveitsi jaoks seisneb oht selles, et Suurbritannia lahkumise otsuse järel võib frank muutuda kallimaks ja see lööks Šveitsi eksporti, mis on just hakanud näitama elavnemise märke.

Bloombergi poolt küsitletud analüütikud prognoosisid, et Šveitsi keskpanga esimene kaitseliin on piirata turule sekkumisega frangi kallinemist. Mõned prognoosivad, et ühtlasi alandatakse hoiuste intressitaset, mis on niigi rekordmadal.