Nõrgem üleilmne nõudlus, kallim frank ja Saksamaa majanduslangus on piisavalt varjutanud Šveitsi majandusväljavaateid.

Šveitsi elektriseadmekomponentide tootja Schaffner hoiatas eile, et teisel poolaastal väheneb müük tugeva frangi tõttu. USA-Hiina kaubandusvaidlust tõid oma hädade põhjuseks õhukonditsioneeritootja Belimo Holding, Oerlikon ja terasetootja Schmolz + Bickenbach.

„Suur mure käib üleilmse kaubanduse kohta, kus on tegijateks Trump ja Hiina,“ ütles Šveitsi majandusinstituudi KOF direktor Jan-Egbert Sturm. „Me hakkame tundma Saksamaa autotööstust puudutavaid probleeme.“

Frangi tugevnemine pole Šveitsi tootjatele mingi uus üllatus. Frank hüppas 2015. aastal, kui Alpidemaa keskpank muutis rahapoliitikat. Kuid tol ajal purjetas maailma majandus pärituult.

Augustis kerkis Šveitsi frank kahe aasta kõrgeimale tasemele, lüües ekspordi konkurentsivõimet ja sundides keskpanka valuutaturul interventsioone tegema, et pidurdada rahvusvaluuta tugevnemist. Osalt on frangi tugevnemise taga investorite huvi turvavarade ostmise vastu, seda seoses kaubandussõdade ja maailma kehvema majandusväljavaatega.

Šveitsile läheb väga korda, mis toimub nende suurimal eksporditurul Saksamaal. Sealne majandus käib alla, suurfirmad nagu Daimler, BASF ja Henkel on kärpinud tulevikuootuseid. See võib tähendada väiksemat nõudlus Šveitsi täppismasinatoodangu ja nende osade järele. Hiina, kellega Šveitsil on vabakaubandusleping, kogeb kah majanduskasvu aeglustumist.

Šveitsi tööstustoodangu kasvu on tänavu praktiliselt vedanud vaid farmaatsiatööstus, mis on immuunne maailma majanduse aeglustumise suhtes. Masina- ja metallitööstuse toodang on langenud teist kvartalit jutti.

Autovaruosade tootja Feintool võttis pimeda olukorra kokku kirjas aktsionäridele. Et kaubandusvood on muutumas, sisepõlemismootori tuleviku üle käivad diskussioonid nagu ka hübriidtehnoloogia, elektriautode ja üldse mobiilsuse tuleviku osas, siis sellise ebakindluse tõttu ei suuda ettevõte enam selle aasta kohta numbrilist prognoosi teha.

Seni on maailmamajanduse tõmbetuulte mõju Šveitsi tööturule vähene, kuna tööpuudus on ligi kahe aastakümne madalam. Samas on vähe märke sellest, et surve frangi tugevnemisele võtaks hoogu maha.

Järgmine katsumus Šveitsile on Euroopa Keskpanga rahapoliitika, mis samuti mõjutab valuutakurssi. Kui Euroopa Keskpank ootuspäraselt kärbib septembris intressitaset, panustavad investorid, et Šveitsi keskpangal ei jää muud üle kui eeskuju järgides tegutseda, langetades juba niigi rekordmadalalt rahapoliitilist intressitaset sügavamale miinusesse praeguselt -0,75 protsendilt.