Riigikogu rahanduskomisjon arutas täna kolm ja poolt tundi kestnud ühisel istungil huvigruppidega sõiduautode maksustamise ja vähemalt 1000-euroste arvete käibedeklaratsiooni lisal kajastamisega seotud küsimusi.

Sesteri sõnul kumas läbi see, mida nentisid nii huvigrupid kui tegelikult ka eelnõu algataja, et eelnõu on valminud kiirkorras ja kaasamine oli eelnõu algataja poolt pehmelt öeldes vähene.
„Selle tulemusel ei jõutud asjaosalistega läbi rääkida ja küsimusi oli täna rohkem kui vastuseid,“ nentis rahanduskomisjoni esimees.

Samas oli Sester rahul, et huvigruppidelt tuli väga palju ettepanekuid, mida komisjon nüüd arutama hakkab.

„Kui tänase koosoleku tulemused kokku võtta, siis rahanduskomisjon tegi jupi tööd ära. Paljud asjad oleks pidanud tegelikult ära tegema seaduseelnõu algataja enne eelnõu paberile panemist,“ viskas Sester kivi rahandusministeeriumi kapsaaeda.

Kuigi Sester kinnitas, et kõik huvigruppide küsimused said täna vastuse, jäävad mitmed küsimuste esitajad selle väite osas ilmselt eriarvamusele. Nii taheti teata, miks on üks või teine number eelnõusse tekkinud, millisele analüüsile need baseerusid ja millised on mõjud riigieelarvele. Rahandusministeeriumi esindaja tunnistas, et eelnõude põhjalikke analüüse tõesti pole, põhjuseks ajapuudus. Samas kinnitati, et numbrid on küll olemas ja nende pinnalt on esialgsed arvestused ka tehtud. Kuigi rahandusministeeriumi sõnul on algandmed usaldusväärsed, avaldasid huvigrupid kahtlust, et ministeeriumi kalkulatsioonid siiski ei päde.

Sesteri sõnul on kõik osapooled ühte meelt aga selles, et erinevat sorti ja kaliibriga maksupetturid Eestis tegutsevad ja nendega tuleb midagi ette võtta.
„Eesmärk on ikkagi saavutada selline maksukeskkond, kus kõik tunnevad, et kellelegi ei tehta liiga ja pole ebavõrdset kohtlemist seoses sellega, et riik ei ole võimeline mingis sektorid korda looma,“ ütles Sester.

Istungil tõusetus korduvalt küsimus, kas üks või teine meede on selleks ikka proportsionaalne ja kas näiteks 3 protsendi maksupetturitega võitlemise nimel peab 97 protsenti ausatest ettevõtjatest kannatada saama.

Kuna mõlemad arutusel olnud eelnõud on tihedalt seotud riigieelarvega, läheb rahanduskomisjon tööga edasi juba homme, mil kohtutakse rahandusministeeriumiga. Komisjon koguneb eelnõusid uuesti arutama teisipäeval.