„Mulle üldises plaanis see mõte eriti sümpaatne ei tundu. See tähendab senisega võrreldes ettevõtlustulu kõrgemat maksustamist. Kui liikuda palgana ja ettevõtluse teel teenitud tulu maksustamise võrdsustamise suunas, siis see vähendab motivatsiooni hakata ettevõtjaks. Palgatöö tegija võtab võrreldes ettevõtjaga vähem riske. Kui me maksude abil palgatöö ettevõtlustuluga võrdsustaksime, siis peaksime aru saama, mis stimuleeriks inimest ettevõtjaks astuma“, selgitas Sester.

Kolmapäeval ilmuvas Ärilehes teeb Teenusmajanduse Koja juhatuse liige ja kinnisvarafirma Eften Kinnisvara juht Viljar Arakas ettepaneku kehtestada ühelt poolt sotsiaalmaksule lagi ja teiselt poolt sotsiaalmaks ka dividendidele. Araka hinnangul on Eestis liiga palju osaühingute sildi all skeemitamist, kui omanik maksab endale minimaalset töötasu, aga raha võtab välja dividendidena, sotsiaalmaksu tasumata.

Sesteri sõnul teeb seelisaks ka väikeettevõtlusega tegelemise veelgi keerukamaks ja kulukamaks, kui on soov raha ühest firmast välja võtta ja teise investeerida. „Sisuliselt peaks sel juhul kõik, kes omavad või soovivad tegutseda mitmes ettevõtlusprojektis, hakkama pidama mingit holding tüüpi ettevõtet. Samuti paneks see Eesti ettevõtjad kehva olukorda ja suunaks neid veelgi enam dividende välja võtma teistes riikides ja riik jääks lõppkokkuvõttes ka tulumaksust ilma, sest mujale liiguksid need, kellel on suuremad tulud,“ arvas Sester.

„Ehk siis kindlasti ei tohiks dividende maksustada täismahus sotsiaalmaksuga. Samas on täna ühiskonnas ettevõtjaid, kes kasutavad kehtivat seadusandlust ära ning ei maksa endale üldse palka või maksavad sotsiaalmaksu palgalt vähem kui keskmine palgasaaja. Kindlasti võiks ühiskonnas arutleda võimaliku lahenduse üle, mis välistaks või vähendaks sellised olukorrad. Üheks võimaluseks oleks sel juhul seada ülempiir sotsiaalmaksule ning mis võiks olla näiteks 3 keskmist palka. See peaks sel juhul kehtima tervikuna nii palgalt kui dividendidelt makstavale sotsiaalmaksule ehk siis tegemist peaks olema koosmõjus toimiva maksuga. Ehk siis teistpidi öelduna, kui palk on üle kolme keskmise, siis dividendi ei maksustata täiendava sotsiaalmaksuga ning kui palk jääb alla seda määra, siis maksustatakse vaid selle määrani.“