Sündmused said alguse niinimetatud Panama paberitest 2016. aastal. Skandaali keskmes oli Panama õigusfirma Mossack Fonseca.

2016. aasta aprillis saatis New Yorgi osariigi finantsteenuste amet (DFS) kirja Swedbanki New Yorgi kontorisse, milles paluti teatada kõigist ülekannetest, mida saab Mossack Fonsecaga seostada.

Swedbanki ja DFS-i vaheline kirjavahetus on konfidentsiaalne, aga SVT teatab, et sai dokumentidele ligipääsu ja need paljastavad, kuidas Swedbanki juhtkond DFS-i eksiteele viis.

Balti riikide pangaleke näitab, et läbi Swedbanki on asju ajanud üle saja Mossack Fonsecaga seotud olnud ettevõtte. Nende hulgas on Swedbanki ja Danske Banki kliendid.

Üks neist klientidest on kurikuulus Vene oligarh Iskander Mahmudov, kes koos teise oligarhiga kontrollisid enam kui 200 ettevõtet, millel olid kontod Swedbankis. Neist umbes 20 esindas Mossack Fonseca.

SVT materjalis tõuseb esile üks eriti kahtlane ülekanne, millega liikus Mahmudovile 137 miljonit dollarit.

Raha saadeti Küprose ja Swedbanki kaudu Balti riikides oligarhi firmale Briti Neitsisaarte maksuparadiisis. Kui aga Swedbank DFS-i kirjale vastas, teatas pank, et neil on Mossack Fonsecaga seotud kliente ainult Rootsis ja Norras. Samuti teatas Swedbank: „Pank ei tuvastanud põhjuseid kahtlustada rahapesu.”

Seega otsustas Swedbank SVT teatel varjata kogu informatsiooni oligarh Mahmudovi ja tema partneri, kahtlustatava rahapesu ning enam kui saja firma kohta Balti regioonis, mida saab seostada Mossack Fonsecaga.

USA demokraadist kongresmen Jim McGovern hoiatas, et tagajärjed võivad Swedbanki jaoks kulukad olla.

„Kui Ameerika võimudele valetada, on asi väga tõsine. Seda ei ignoreerita. Me võime kasutada vahendeid, mis meil on, nende finantsinstitutsioonide vastutusele võtmiseks,” ütles McGovern.

Swedbanki tegevjuht Birgitte Bonnesen vastas SVT arupärimisele järgmiselt: „Kõlab uskumatult kummaliselt, et meil võis olla kavatsus asju varjata. See ei ole üldse vastavuses meie tööviisiga või sellega, kuidas me oleme asju aastate jooksul teinud.”

Hiljem saatis Swedbank veel ühe e-kirja: „Swedbank teeb täielikult koostööd, kommunikeerib selgelt, korrektselt ja parimate kavatsustega kõigi asjaomaste võimudega. Praegune seadusandlus ei luba Swedbankil kommenteerida ühegi konfidentsiaalse potentsiaalse suhtluse toimumist või sisu New Yorgi osariigi finantsteenuste ametiga.”

SVT paljastab lisaks sellele, et suure summa musta raha sai Swedbanki kaudu Trumpi endine kampaaniajuht Manafort. Makse tehti varifirma Vega Holding Limited kaudu, mida kasutati varem kahtlustatavaks altkäemaksu andmiseks Janukovõtšile.

2012. aasta 20. veebruaril kandis ettevõte Inlord Sales LLP ühe Manaforti firma, Actinet Trading Limited kontole Küprose pangas 999 987 dollarit. Inlord Sales on seotud Vega Holdinguga.

Raha, mille Manafort sai, ei deklareeritud kunagi USA võimudele.

Bonnesen viitas pangasaladusele, kui SVT küsis makse kohta Manafortile.

„Ma ei saa sellele vastata, sest meie Swedbankis oleme äärmiselt täpsed oma klientide privaatsuse säilitamisel,” ütles Bonnesen.