Alates augustist katab Swedbanki aktsiaanalüüs ka Tallinna Sadama aktsiat. Swedbanki Baltikumi aktsiaanalüüsi juhi Marek Randma sõnul opereerib Tallinna Sadam neljas eri segmendis, millest igal on oma majanduslik keskkond ja oma väljavaated.

„Suurima tulu ja kulumieelse kasumi (EBITDA) toovad Tallinna ja Helsingi vahelised reisijad, kelle arv on 20 aastaga kasvanud 9 miljoni reisijani aastas. Muuga ja Paldiski Lõunasadama vedelkütuste mahud on tugevalt langenud, kuid kasvud kaubavedude muudes alamsegmentides suudavad naftatransiidi langust tasakaalustada. Laevandusäri on tagatud pikaajaliste lepingutega Eesti riigilt, mis tagavad küll stabiilse ja ennustatava rahavoo, kuid lahjendavad grupi marginaale,“ selgitas Randma.

Randma sõnul oodatakse Tallinna Sadama reisijate arvu aeglast tõusu, sest Tallinna, Helsingi ja Stockholmi rahvastik kasvab, reisihinnad on tarbijatele üha jõukohasemad ning Tallinna külaliste seas kasvab kaugemalt, peamiselt Aasiast tulnud turistide osakaal. „2018. aastal ootame Tallinna Sadama kaubavedude langust 3% võrra, 2019. aastal ootame kaubavedude stabiliseerumist ning alates aastast 2020, kui meie ootuste järgi vedelkütuste osakaal on piisavalt väike, et jääb muude kaubaliikide kasvule alla, ootame kaubavedude kasvu 3% võrra,“ kommenteeris Randma. Alates 2019. aastast ootab Swedbank Tallinna Sadamalt iga-aastaselt ligi 70 miljoni euro suurust kulumieelset kasumit ja 40 miljoni euro suurust puhaskasumit.

„Meie 2,2 euro suuruse hinnasihi juures oleks Tallinna Sadama oodatav dividenditootlus ligi 5,5%. See põhineb meie ootusel, et aastate 2018-2020 puhaskasumist maksab Tallinna Sadam dividende aktsia kohta 12 eurosenti aastas. Ootame 2019. aasta kasumiks 14,8 eurosenti aktsia kohta, mille juures hinna/kasumi suhe P/E oleks 13,4x, ja kulumieelseks kasumiks 69 miljonit eurot, mille juures Tallinna Sadama ettevõtte väärtuse/kulumieelse kasumi suhe EV/EBITDA oleks 10x,“ rääkis Randma. „Meie hinnangul oleksid toodud suhtarvud 2,2 eurose hinna juures Tallinna Sadamale õiglased, arvestades ettevõtte aeglast kasvu ja kõrgeid dividende. Kuna Tallinna Sadama turuhind jätab meie hinnasihini kasvuruumi, alustame Tallinna Sadama katmist Osta soovitusega.“