Täna teatas Rootsi televisiooni uudisteportaal SVT Nyheter, et Swedbank võib olla tegelenud ulatusliku ja süstemaatilise rahapesuga ligikaudu kümme aastat. Kokku on kahtlaste Swedbanki kontode ja Danske Banki vahel Baltimaades liikunud vähemalt 40 miljardit Rootsi krooni.

SVT on kaardistanud ülekanded Danske Banki ja Swedbanki vahel ja analüüs annab hoopis teise pildi kui see, mida kinnitavad Swedbank ja Rootsi finantsinspektsioon.

Materjal sisaldab hulgaliselt ülekandeid, mis seostavad Swedbanki maailma suurima rahapesuskandaaliga. Tegemist on ettevõtetega, mis baseeruvad välismaal, aga mille kontod on Swedbanki filiaalides Eestis, Lätis ja Leedus.

Swedbanki Eesti haru kommunikatsioonijuht Kristiina Herodes ütleb Ärilehele, et pank peab rahapesu väga tõsiseks kuriteoks. "Me ei tolereeri rahapesu," lisab ta. Ta rõhutab, et rahapesu küsimus on üks keerukamaid väljakutseid igapäeva panganduses, mille vastu võideltakse.

Ärilehe küsimusele, kuidas Swedbank rahapesu ära hoiab ja milliseid ennetusmehhanisme kasutatakse, öeldi, et kontroll on väga karm. "Saame öelda, et panga sisemised reeglid on isegi karmimad kui seaduse nõuded ning meil on mitmeastmeline toimiv sisemine järelvalvesüsteem, mis kontrollib reeglite järgimist ja protsesside toimimist," rõhutab Herodes. "Kui avastame tavapärasest erinevat või kahtlustäratavat, võtame koheselt kasutusele ka vastavad meetmed ja reageerime."

Herodes lisab, et ennetusmehhanismina kasutatakse ka meedia monitoorimist ja koostööd tehakse uurimis- ja justiitsasutustega.