"Samal ajal kui müük koduturule on kogu aasta jooksul püsinud suhteliselt stabiilne," lisas ta. Septembris kiirenes kasv aastases võrdluses 7%-ni ning kolmandas kvartalis keskmiselt 6%-ni.

Kuna ekspordihinnad on tugevas languses, kasvas ekspordikäive kolmandas kvartalis (7%) aeglasemalt kui ekspordimaht. Nõrk nõudlus pidurdab ka lähemal ajal ekspordihindade tõusu. Positiivne on see, et viimastel kuudel on tublisti suurenenud ka eksporditellimused, mis viitab tootmismahtude paranemisele ka lähikuudel.

Mertsina sõnul panustasid töötleva tööstuse ekspordikäibe ja tootmismahu kasvu kolmandas kvartalis kõige enam elektroonikatööstus, metalltoodete tootmine ning masinate ja seadmete paigaldus ja remont. Samuti näitasid tugevat kasvu puidutööstus, toiduainete- ja joogitootmine.

Piimatoodete toodangu languse tõttu on toiduainetetööstuse tootmismaht ja ekspordikäive viimastel kuudel aeglustunud. Kui varem läks idaturule ligikaudu viiendik Eesti piimatoodete väljaveost, siis nüüdseks on see Venemaa sanktsioonide tõttu tugevasti vähenenud. Samuti alandab käivet langenud piimahind.

"Kaupade ekspordi kiirenenud kasvu kõrval on import väga nõrk. Selle tulemuseks on suurem puhaseksport, mis annab positiivse panuse majanduskasvu," ütles ökonomist.

Kogu tööstuse kasvu pidurdab aga energeetikasektori käibe langus. Septembris vähenes elektritoodang aastases võrdluses 12%, mille peamiseks põhjuseks oli kasvanud elektritransiit Soomest Eesti kaudu Lätisse. Elektri netoeksport vähenes enam kui kolmandiku võrra. Samas toodeti Eestis elektrit siseriiklikust tarbimisest oluliselt rohkem.

"Meie peamiste kaubanduspartnerite majanduskasv järgmisel aastal tasapisi paraneb, mis peaks andma Eesti ettevõtetele rohkem võimalusi eksportimiseks. Samas on euroala järgmise aasta kasvu väljavaade halvenenud ning ebakindlus välisnõudluse paranemise suhtes on jätkuvalt suur," selgitas Mertsina.

Jaekaubanduse mahu tugeva kasvu (aastases võrdluses 6%) jätkumine septembris oli ootuspärane. Kasvu toetab reaalpalga kiire kasv. Seevastu on nii tarbijate kui jaekaubanduse kindlustunne, mis kuni kevadeni paranes, viimastel kuudel halvenenud.

Tarbijate ja jaekaubanduse ootused hindade alanemise suhtes on süvenenud, mis võib hakata pidurdama tarbimist, kui ostuotseseid hakatakse edasi lükkama. Kuigi järgmisel aastal palga nominaalkasv aeglustub, kiireneb tööjõumaksude vähendamisega netopalga kasv, mis toetab omakorda tarbimist.

"Kiirenenud tööstustoodangu ja jaekaubanduse kasv, koos paranenud puhasekspordiga viitavad kolmandas kvartalis mõõduka majanduskasvu jätkumisele. Samuti toetavad majanduskasvu käibemaksu ja aktsiiside korralik laekumine, mis tõsi küll, on teise kvartaliga võrreldes veidi aeglustunud," rääkis Mertsina.