„Tallinna BETI väärtuse suure tõusu peamiseks põhjuseks on kasvanud palgad. Lisaks avaldasid indeksi tõusule mõju ka langenud intressimäärad, 9 protsendipunkti võrra. Korterihinnad püsisid viimases kvartalis enam-vähem muutumatuna ega mõjutanud seetõttu indeksi väärtust oluliselt,“ selgitab indeksi muutuse põhjuseid Swedbanki peaökonomist Annika Paabut panga teates.

Swedbanki poolt kvartaalselt avaldatava indeksi arvutamisel on võetud aluseks leibkond, kelle sissetulek on võrdne 1,5 keskmise netopalgaga ja kes soovib osta 55 m² suurust korterit. Kui indeksi väärtus on suurem kui 100, on leibkonna jaoks eluase taskukohane. Seejuures on arvestatud, et leibkonna kodulaenu tagasimaksed ei tohi ületada 30% netopalgast.

Aeg, mida leibkond vajab kodulaenu sissemakse kogumiseks, vähenes võrreldes kolmanda kvartaliga nii Riias kui ka Tallinnas, ulatudes mõlemas pealinnas 25 kuuni. Vilniuses see ajaperiood aga veidi suurenes – 37 kuuni.

Selleks, et korter muutuks taskukohaseks (ehk BETI = 100), peab leibkonna teenitav netopalk Tallinnas olema vähemalt 766 eurot kuus. Vajalik palgatase peaks Vilniuses olema 827, aga Riias vaid 563 eurot, kuna sealsed kinnisvarahinnad on Vilniuse ja Tallinnaga võrreldes märkimisväärselt madalamad.

2010. aasta neljanda kvartaliga võrreldes on BETI väärtus langenud nii Vilniuses kui ka Tallinnas. Sealjuures on indeksi langus olnud suurem Tallinnas, kus korterihindade taastumine on olnud jõudsam kui palgakasv.