"Väikese panuse annavad ka euro nõrgenemise järel kallinevad importkaubad. Aasta kokkuvõttes peaks inflatsioon jääma Eestis teist aastat järjest nullilähedaseks," ütles Helmik.

Aprillis hindade langus Eestis oodatult pidurdus. Tarbijahinnaindeks tõusis märtsiga võrreldes 0,5%, aga oli eelmise aasta aprillikuu tasemest veel 0,1% madalam.

Hinnataset mõjutas endiselt kõige rohkem mootorikütus. Maailmaturu nafta hind on eurodes arvestatuna tõusnud aasta algusega võrreldes tervelt kolmandiku võrra. Seetõttu on mootorikütuse negatiivne panus Eesti ja kogu euroala inflatsiooni vähenenud.

Nafta hind tõusis maailmaturul aprillis märtsiga võrreldes tänu tugevamale nõudlusele euroalal, aga ka nafta tootmise peatamisele mitmel pool USAs, kus see praeguste hindade juures ei ole mõistlik. Samas ületab toornafta tootmine endiselt nõudlust, nii et nafta hindades võib lähiajal toimuda teatud korrektsioon.

Lisaks mootorikütustele mõjutas Eesti tarbijahinnaindeksit jätkuvalt toiduainete hindade langus. FAO indeksi järgi olid toiduainete hinnad maailmaturul aprillis viimase viie aasta madalaimal tasemel. Viimase 12 kuu jooksul on toiduainete hinnad maailmaturul USA dollarites arvestatuna alanenud ligikaudu viiendiku. Selle põhjuseks on suured laovarud ja nõudluse vähenemine mitmetes arenguriikides, kus tarbijate ostujõud on koduvaluuta odavnemise järel vähenenud.