Seoses Private Debt Fondi (PDF) järsu allahindlusega on teravalt tõstatunud küsimus, kas Swedbank peaks kahju osakuomanikele või vähemalt pensionifondide klientidele kompenseerima, nagu seda minevikku meenutades avalikkuse survel tegi mullu SEB Likviidsusfond. Kompenseerimise teemat praegu Swedis arutatakse, kinnitasid asjaosalised. Pensionifondidele kahju toonud otsuste tagamaid uuritakse koostöös finantsinspektsiooniga, kirjutab Äripäev.

“Kui finantsinspektsioon leiab, et oleme rikkunud fondi reegleid või seadusi, siis loomulikult kompenseerime kahju. Lisaks sellele on teemaks ka klientide usalduse küsimus ja vabatahtlik kahjude kompenseerimine sellega seoses,” rääkis Swedbank Roburi juht Carina Tovi. Ta lisas, et kõigi toimunud protsesside korrektsust uuritakse ja arutatakse intensiivselt ning vara on veel otsustest rääkida.

“Kui Swedbank otsustab vabatahtlikult pensioniklientidele kahju kompenseerida, siis au neile. Kindlasti päästaks selline otsus ka usalduskriisi sattunud pensionifondide mainet,” ütleb pangandusprofessor Mart Sõrg.

“Swedbankil oleks lihtsam otsustada, kui pensionifondide kaotus oleks tulnud väljastpoolt gruppi, aga kuna tuli enda fondist, siis on vastutus suurem. Mulle meeldib ütlus, et väärtpaberiturg on legaalne viis lollidelt raha röövimiseks. On tekkinud olukord, kus riskide maandamiseks mõeldud instrumendid, nagu võlakirjad, hoopis suurendavad riske.”