Hoius panustab viie areneva majandusega riigi valuuta – Türgi liiri, Vene rubla, Mehhiko peeso, Indoneesia ruupia ja Brasiilia reaali – tugevnemisele euro suhtes, teatas Swedbank.

Mitmeprotsendiline vahe

Swedbank Marketsi finantsinstrumentide spetsialisti Meelis Maasiku sõnul on arenevate riikide jätkuv majanduskasv soodne ka nende riikide valuutade arengule.

„Rahvusvahelise Valuutafondi aprillikuise prognoosi järgi peaks nimetatud riikide keskmine SKP reaalkasv jõudma 2013. aastal 3,9%ni ja 2014. aastal 4,3%ni. Euroala SKP seevastu kahaneb sel aastal prognoosi järgi 0,3% ja kasvab 2014. aastal 1,15%,“ võrdleb Maasik.

Nii Türgi, Venemaa, Mehhiko, Indoneesia kui Brasiilia osalevad tema sõnul aktiivselt nafta, gaasi ja metallide tootmises ja kaubanduses. Samuti oodatakse energiatarbimise kasvu just arenevatelt turgudelt.

Kõrged toormehinnad viitavad aga nende tooraineid tootvate riikide valuutade tugevnemisele.

„Tasub märkida, et kõigi nimetatud riikide valuutades nomineeritud varadelt makstakse praegu tunduvalt kõrgemat intressi kui eurodes nomineeritud varadelt,“ rõhutab Maasik.

Kõrgemad intressid ja positiivne hoiak maailmamajanduse suhtes võivad julgustada suuremat tulu otsivaid investoreid investeerima tema sõnul neisse areneva turuga riikidesse, mille tulemusel suureneb ka kohalike valuutade nõudlus ja väärtus.

Uue investeerimishoiuse hoiuperiood on 3,5 aastat ja miinimumsumma 300 eurot. Hoius on osalusmääraga, mille vahemik on 110-130%.

Intressi arvestatakse vastavalt osalusmäärale, kui alusvara väärtus hoiuse lõppedes on madalam kui alusvara algfikseering.