Samas püsisid valimiseelsete arvamusküsitluste keskmised tulemused, mis ennustasid Hillary Clintoni võitu, siiski piisavalt lähedal statistilise vea piiridele. See ei lubanud turuosalistel välistada ka täna tegelikkuseks saanud tulemuse võimalikkust. Samas illustreerivad presidendivalimiste järgsed liikumised finantsturgudel väga ilmekalt üksiksündmuse riskide emotsionaalset ülehinnatust pikaajaliste investorite (nagu ka pensionifondid) jaoks.

Juunikuise Brexiti hääletuse järgne ehmatus kadus globaalsetelt finantsturgudelt põhiosas vähem kui kuuga. Jälgides aga tänahommikusi liikumisi meie pensionifondidega seotud olulisemates varaklassides, on USA presidendivalimiste tulemus osutunud üsnagi rahumeelseks sündmuseks. Näiteks USA dollar, mis eile hommikul korraks nõrgenes euro suhtes 2,5% eilse sulgemishinnaga võrreldes, jõudis mõne tunniga tagasi nulli. Investorite riskiisu kasvu või kadumist peegeldavad Saksamaa ja USA valitsusvõlakirjade intressimäärad naasid samuti esimeste tundide languselt.

Donald Trump on mitmeski mõttes olnud ebakonventsionaalne kandidaat, ent üheks tema suurimaks eripäraks presidendikandidaadina oli suhteliselt detailidevaene poliitiline programm, mis jättis palju küsimusi õhku. Samuti pole teada, kes saavad olema tema nõunikud tähtsamates majandus- ja rahanduspoliitilistes küsimustes ning millises ulatuses õnnestub president Trumpil tagada oma programmile USA kongressi toetus.

Seega on oodata pikemat ebamäärasusperioodi, mille jooksul võivad finantsturud olla mõnevõrra heitlikumad. Kui Trump saaks oma poliitilise programmi ellu viia, oleks tulemuseks suurenev protektsionism, mis on negatiivne globaalsele majanduskasvule, ent võib samas tõsta inflatsioonitempot.

Plaanid langetada nii eraisikute kui ettevõtete maksukoormust ning suurendada infrastruktuuri investeeringuid suurendavad tõenäoliselt eelarvedefitsiiti ning võivad seega viia tõusule valitsuse võlakirjade intressimäärad.

Piirangud immigratsioonile ning illegaalsete immigrantide riigist välja saatmine tõstaks palgakasvu ning mõjutaks seega samuti inflatsioonitempot kiirenemise suunas. Samas pole inflatsiooni tõus praegustelt väga madalatelt tasemetelt otseselt negatiivne areng ei USA jaoks ega ka globaalsetes mõõtmetes. Meie fondid on tõusvate intressimäärade ning inflatsiooni kiirenemise vastu kaitsvalt positsioneeritud.