„Kui peres on kaks autot, müü üks maha. Või kui on kallis auto, vaheta see väiksema vastu. Või kasutage ühistransporti,“ ütleb Swedbank eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Aet Altroff eluaseme tagasimaksmisega hätta sattunud inimestele.

Altroffi sõnul pole olemas universaalseid võtteid, kõik sõltub ikkagi konkreetsest inimesest, tema tuludest ja kuludest. Mõningatel juhtudel võib abiks olla ka näiteks suurema korteri vahetamine väiksema vastu. Või konkreetse kinnisvara müügi ebaõnnestumisel selle välja üürimine.

„Esimene samm peaks aga olema endale probleemi tunnistamine ja panga poole pöördumine, et koos nõu pidada mida teha,“ lisab Altroff. Pank saab pakkuda näiteks maksepuhkust või laenuperioodi pikendamist, et kuumakset vähendada.

Maksepuhkus on aga ikkagi ajutine abinõu ja lõpuks võib ikkagi vaja olla oma tarbimisharjumusi muuta. Pealegi, nagu ütleb Altroff, paneb olukord kus kodulaenu ei suudeta tagasi maksta, aga kalli maasturi liising muudkui jookseb, laenuhalduri loomulikult kulmu kergitama.

Kui vaja tuleb otsida ka lisatööd ning lõpetada suhtumine, et parem ei käi üldse tööl, aga madalama palgaga ka ei nõustu. "Ei tohiks võtta ka kiir- ja SMS-laenu, et eluasemelaenu makseraskustest välja tulla, sellega hoitakse probleemi ulatuse kasvu kontrolli all," räägib Altroff.