Majanduslangus, mis möödunud aasta viimases kvartalis ulatus Eestis 9,7%ni, on ootuspäraselt mõjutanud ka Swedbanki Eesti üksuse majandustulemusi, teatas Swedbank. Tulude vähenemine tuli peamiselt Euroopa rahaturu intressimäära euribori kiire langemise arvelt.

Võrreldes 2008. aasta lõpuga kahanes Eesti üksuse neto laenuportfell 3% võrra ning hoiused püsisid stabiilsel tasemel (langus 0,8%), aastaga on neto laenuportfell vähenenud 2% võrra ja hoiused 9% võrra.

”Märtsi lõpu seisuga oli laenuportfellis 4,1% selliseid laene, mille tagasimaksed on hilinenud üle 60 päeva. Laenuvõlgnevuste senisest kiirem kasv kogu turul andis tunda just märtsis ja see avaldas oma mõju kvartali tulemustele. Viimase avaldatud koguturu statistika kohaselt on meie portfelli olukord turu keskmisest parem – veebruari lõpus oli maksetega hilinenud laenude osa meie portfellis 3,2% ja pangandusturul tervikuna 3,8%,” kommenteeris Swedbanki Eesti peadirektor Priit Perens laenuportfelli olukorda.

Swedbanki Eesti üksuse laenukahjud olid tulenevalt makseraskustesse sattunud klientide arvu kasvust esimeses kvartalis 7 miljonit eurot [109,5 miljonit krooni - toim.], lisaks suunas pank täiendavad 61 miljonit eurot [954,4 miljonit krooni - toim.] võimalike laenukahjude reservi. ”Oleme kasutanud provisjonide tegemisel ettevaatavat lähenemist, pannes end valmis ka juhuks, kui olukord Eestis peaks halvenema,” rääkis Perens.

Majanduslangus on tõstnud kõikjal äririske ja vähendanud huvi laenamise vastu. Sellest tulenevalt vähenes panga laenuportfell Eestis tänavu esimeses kvartalis võrreldes 2008. aasta lõpuga 194 miljoni euro [enam kui 3 miljardi krooni - toim.] võrra. “Viimaste aastate laenukasv on olnud liiga kiire ega saanud kaua kesta. Laenukasvu rahunemine ja seoses sellega ka üldise laenukoormuse vähenemine on loogiline ja ootuspärane,“ rääkis Perens.

Praeguses majanduse olukorras loomulike väiksemate ärimahtude ning kahanenud tulubaasiga kohanemiseks on pank vähendanud oma kontorivõrku ja personali. ”Aastaga on töötajate hulk Swedbanki Eesti üksuses kahanenud ligi 14% võrra, aktiivselt pole me juba mõnda aega personali värvanud,” märkis Perens.

Tulenevalt vähenevatest ärimahtudest ja strateegiast liikuda väikestest kontoritest suurte universaalsete kontorite suunas, on kontorite arv aastaga vähenenud kümne võrra.