„2010. aasta keskpaigaks on Läti sisemajanduse kogutoodang 25% võrra väiksem kui tipu hetkel 2007.aasta lõpus,“ vahendab The Baltic Times Swedbanki majandusanalüütikut Martins Kazaksit. See tähendab, et Läti sisemajanduse kogutoodangu maht jõuab 2004. aasta tasemele.

Swedbanki poolt täna avaldatud „Economic Outlook“ ennustab Lätile käesoleva aasta majanduslanguseks -18,0% ja järgmiseks aastaks -2,0%. Eesti vastavad numbrid on -13,5% ja 0,0%, Leedul 16,0% ja -3,0%.

Kui Eesti kohta ütleb Swedbank, et väike kosumine on juba alanud, siis Läti veel nii kaugele pole jõudnud. Majanduslanguse tempo on ka Lätis aeglustunud, kuid Swedbank analüüsi järgi sõltub väga palju Läti edasisest käekäigust sealse valitsuse sammudest.

Suur osa Läti sisemajanduse kogutoodangu vähenemisest on möödas, nüüdsest langus aeglustub. Väliskaubanduse bilanss on pöördunud positiivseks. Investeerimine on jäänud nõrgaks ja investeeringute maht langeb veel mõnda aega. Sisetarbimine väheneb Lätis nii sellel kui veel ka järgmisel aastal. Swedbanki prognoosi kohaselt jõuab Läti tööpuuduse määr oma tippu järgmise aasta alguses – natuke üle 20%-i.

Panga sõnul määrab Läti taastumise suurel määral Läti valitsuse eelarve poliitika. Läti eelarve seis on mõnevõrra paranenud, just tulude pool on alates aprillist stabiliseerunud. Swedbanki arvates jõuab Läti valitsussektori eelarvedefitsiit aasta lõpuks umbes 8-9% tasemeni võrreldes Lätis sisemajanduse kogutoodanguga. See number on natuke parem kui eesmärgiks seatud 10% defitsiidi piir suhtena SKT-sse.