"Lähtudes Statistikaameti pressiteatest panustas lisandväärtuse kasvu esialgsetel andmetel peamiselt ehitussektor. Tööstustoodangu lisandväärtuse kasv aeglustus ja seda peamiselt välisnõudluse kahanemise tõttu – kui 2010. aasta II pooles ja 2011. aasta esimesel poolel kasvas elektroonikasektori ekspordimüük kiiresti, siis nüüdseks on saavutatud ajalooliselt kõrgeimad ekspordimahud, mistõttu oli oodata tööstussektori lisandväärtuse kasvu aeglustumist," ütles Annika Paabut Swedbanki teates.

Lisaks mõjutasid elektroonikasektorit Paabuti hinnangul ilmselt ka tõrked tarneahelates, mis omakorda olid tingitud ilmastikunähtustest - näiteks Jaapani katastroof või Tai üleujutused.

"Lisandväärtuse kasvu mõjutasid omalt poolt ka kaubandus ja info ja side ning põllu- ja metsamajanduse lisandväärtuse tugevad kasvud, ehkki viimaste osa kogutoodangus on üpris tagasihoidlik," ütles Paabut.

Kaubanduse ja ehitussektori lisandväärtuste kasv viitab Paabuti sõnul tugevnevale sisemajandusele – majanduskasv tugineb ootuspäraselt üha enam sisemajanduse arengutele. Ootustest kehvem tulemus on Paabuti sõnul ilmselt tingitud kehvemast tööstustoodangu lisandväärtuse kasvu kahanemisest ning kahanenud energianõudlusest.

"Energianõudlust mõjutas eelmise aasta viimases kvartalis aga ilm – tavapärasest oluliselt soojemad ilmad aasta viimastel kuudel kahandasid nõudlust energia järele," sõnas Paabut.


Kuna tegemist on esialgsete numbritega, ütles Paabut, et lõplikke järeldusi nende põhjal veel teha ei tasu. Täpsustatud andmed avaldatakse märtsi alguses.