AS-i Väätsa Agro saneerimisnõustaja vandeadvokaat Veikko Toomere ütles BNS-ile, et kava vastuvõtmiseks on poolthääle andnud praeguse seisuga 81 võlausaldajat, mis moodustab üle 70 protsendi hääleõigust omavatest võlausaldajatest. Vastu on hääletanud vaid Swedbank AS ja Swedbank Liising AS.

"Seekord on hääletamise aktiivsust kindlasti mõjutanud hääletamise aeg – hääletamine toimus juuli lõpus–augusti alguses, mil paljud ettevõtete juhid on puhkusel," märkis ta.

Toomere sõnul ei ole ükski teine võlausaldaja peale Swedbanki ja Swedbank Liisingu kava osas vastuväiteid esitanud. "Pigem on väga paljud võlausaldajad avaldanud enda jätkuvat toetust nii uuele kavale, kui AS-ile Väätsa Agro. Hetkel ei ole ka teada, mis täpselt ei meeldi kavas selle vastu hääletanud võlausaldajatele."

Toomere sõnul ei saa ettevõtte saneerimiskava võlausaldajate häältega vastu võtta, kuna Swedbank ja Swedbank Liising on hääletanud kava vastuvõtmise vastu. "Küll on AS-il Väätsa Agro taas võimalus esitada kohtule avaldus võlausaldajate poolt vastuvõtmata kava kinnitamiseks, millist võimalust ettevõte tõenäoliselt ka kasutab."

Kohtule tuleb kava esitada reedeks ehk 19. augustiks. Toomere märkis, et seda kindlasti ka tehakse.

Saneerimismenetluse algatas Pärnu maakohus juunis ning lükkas Swedbanki esitatud pankrotiavalduse menetlemise edasi. Võlausaldajatele esitas piimatootja saneerimiskava juuli teises pooles. Uut kava on varasemaga võrreldes täiendatud ja muudetud vastavalt riigikohtu täpsustavatele juhistele.

Mai alguses jättis riigikohus Väätsa Agro esimese saneerimiskava kinnitamata ja lõpetas ettevõtte saneerimismenetluse, kuu lõpus esitas ettevõttega kompromissiläbirääkimisi pidanud Swedbank firma vastu pankrotiavalduse.

Väätsa Agro saneerimise üle peetud vaidluse viis riigikohtusse Swedbank, kes polnud rahul sellega, et saneerimiskava kohaselt oleks panga enam kui 85 miljoni krooni suurusest laenulepingust tulenevast nõudest konverteeritud 60 miljonit krooni Väätsa Agro aktsiateks. Pank hindas talle pakutud aktsiate väärtust tühiseks ja märkis, et sisuliselt tähendab muudatud panga nõude vähendamist ligi 70 protsendi võrra.

Tänavu 1. juuni seisuga oli Väätsa Agro lautades 1755 lüpsilehma ja 1575 noorlooma ning ettevõtte kasutuses on umbes 4200 hektarit maad.

AS Väätsa Agro tootis 2010. aastal kokku üle 13.000 tonni piima, aasta varasemaga võrreldes kasvas piimatoodang 212 tonni võrra. Väätsa Agros töötas aasta lõpu seisuga 133 töötajat.