"Ettevõtete ühinemiste ja ülevõtmistehingute jagunemise Balti turul otsustavad riikide ja sektorite vahel üksikud suured tehingud," ütles Marnot. Eelmistel aastatel on selliste tehingute hulgas olnud Veolia kontserni väljumine Eesti ettevõtetest ning Teliasonera ülevõtmispakkumine Leedu telekomiettevõttele Teo LT, vahendas BNS.

"Lähiajal näeme telekomisektoris kindlasti veel mõningaid tehinguid, kuid baastrend on, et Balti ettevõtete ülevõtmisel on olulisemat rolli mängimas kohalikud ja regionaalsed ehk Põhjala investorid.

Investorid väljastpoolt Põhjalat vaatavad hoolikalt, kuidas nende praegused ettevõtted ja ülevõtmiskandidaadid sobituvad nende globaalsete investeeringute mustrisse," ütles Marnot.

Müüjatena kompavad Marnoti sõnul turgu nii kohalikud kui ka välismaised ettevõtjad. "Kuid tehingute realiseerumise osas on välisinvestorite väljumine tõenäolisem," ütles Marnot.

"Euroopa keskmisest parema majanduskasvu tingimustes on kohalikel ettevõtjatel raske loobuda oma pikaajalise tegevuse viljadest, seetõttu võiksid kohalike ettevõtjate poolt olla tõenäolisemad ühinemised või kapitali kaasamised."

Samuti paistab Marnoti sõnul silma Eesti ettevõtjate huvi liikuda välisriikidesse. "Seda nii läbi laienemise kui ettevõtete ostmise – eelmisest aastast leiab siin näiteid nii tööstuse kui ka infotehnoloogia valdkonnast.

Peamisteks põhjusteks on siinkohal liikumine turule ja lõpptarbijale lähemale, kaubamärgi ost või väärtusahelas ülespoole liikumine," ütles Marnot.

Balti riikides vähenes firmade ostu- ja ühinemistehingute arv eelmisel aastal 12 protsenti võrreldes 2011. aasta rekordilise 46 tehinguga, selgub Financial Timesi gruppi kuuluva Mergermarketi Balti ja Valgevene aastaülevaatest.

Eestis tehti eelmisel aastal 50 protsenti Balti tehingutest. Leedu tehingute väärtus aga hõlmas 55 protsenti kõigi tehingute väärtusest.

Mergermarketi analüütikute väitel kasvab Euroopas huvi Balti riikidesse investeerimise vastu. Piirkonnal on suhteliselt odava tootmise ja heade IT-teenuste keskuse maine.

"Meie hinnangul on see pikaajaline trend," ütles Mergermarketi esindaja James Hemsley teisipäeval Vilniuses.

Investoritele pakub Mergermarketi hinnangul suurimat huvi Balti IT-sektor, kuna pärast Skype'i minekut Microsofti omandusse on investorid hakanud otsima teisi ettevõtteid. Suuremaid investeeringuid on oodata tehnoloogia- ja tootmissektorisse.