„Swedbank on kehtestanud Balti riikides hoiuste ja laenude suhtele sisemised piirangud,” ütles Rootsi panganduskontserni Swedbank grupi varahalduse juht Jonas Erikson Tallinnas toimunud konverentsil „Põhja- ja Baltimaade finantssidemed ning väljakutsed”. Need piirangud kehtivad seniajani, kuigi Eriksoni sõnul käib praegu pangas intensiivne arutelu. Arutatakse, kuidas selliste piirangutega edaspidi toime tullakse, kui Eesti, Läti ja Leedu laenunõudlus peaks uuesti suurenema. Erikson ei avaldanud, kas või millal võiks pank laenuandmise piirangutest loobuda. Samal ajal peab Swedbank Balti pangandusturul osalemist endiselt atraktiivseks. „Meie kasumlikkus on kõigist regiooni konkurentidest selgelt kõige parem. Meie bilansi maht on Baltikumis kõige suurem. Ühtlasi on see varade poole pealt kõige kindlam, nagu stressitestid on näidanud,” kiitis ta kohalikku turgu.

Swedbanki Eesti haru kinnitas reeglite olemasolu, kuid lisas, et eeskirjal pole täna otsest mõju panga tegevusele, kuna nii Eestis kui Balti riikides on laenu-deposiidi suhe praegu allpool määratud piire. "Tänaseks on madala laenunõudluse tõttu nii Eestis kui teistes Balti riikides Swedbanki jaoks küsimus pigem selles, et laenu-deposiidi suhtarv on liiga madal, 110% juures. Panga üksused nii Eestis, Lätis kui Leedus on tänaste tasemete poolest selgelt alla grupi poolt 2008. aastal seatud piiri ning võiksime ka selle edasise kehtimise juures anda Eestis välja enam kui miljardi euro jagu laene ilma, et hoiuste portfell täiendavalt kasvaks," andis pank teada pärast artikli ilmumist.

Tugev mõju majandusele

Meenutades õppetunde, mis pank on Eestist, Lätist ja Leedust saanud, nentis Erikson, et just majanduslanguse ajal sai selgeks, et Rootsi emaettevõte oli lasknud oma tütarpankadel Balti riikides liiga iseseisvalt talitada. Tema põhjenduse järgi tähendas see, et organisatsiooni mälu oli ülemäära koondunud siinsete juhatuste liikmete kätte ja grupis polnud asjadest piisavalt ühtset pilti.

Loe, miks sellised reeglid majandusanalüütik Maris Lauri sõnul majanduskasvu pidurdavad ning milline on praktika teistes Eestis tegutsevates pankades.