Swedbank teatas pressiteates, et seni riskijuhina töötanud Helo Meigas vahetatakse välja päevapealt.

Lisaks jõustub järgmise aasta esimesest päevast grupi juhtkonnas rida muudatusi, mille tõttu kaotavad koha veel kaks eestlast, kes seni juhatuse tasandil töötasid - kõrgeimalt tasandilt peavad lahkuma 2017. aastast kliendi väärtuspakkumise juhina töötanud Aet Altroff ja alles 2019. aastast grupi IT-osakonda juhtinud Tarmo Pajumets. Panga Rootsi pressiosakonnast küll kinnitati, et nii Pajumets kui Altroff jätkavad pangas "olulistel juhtivatel kohtadel", kuid tippjuhtkonnast peavad nad lahkuma, nagu Meigaski, alates tänasest.

Panga ajutiseks riskijuhiks Meigase asemel saab tänasest Gunilla Domeij Hallros. Balti pangandust juhib alates tänasest ajutiselt Jon Lidefelt. Mõlema koha täitmiseks on käivitatud personaliotsingud.

Grupi juhatuse liikmete arv väheneb 17-lt 14-ni.

„Täna tutvustan ma Swedbanki uut juhtkonda,“ teatas panga juhatuse esimees Jens Henriksson pressiteates. „Seetõttu peavad mõned juhid lahkuma. Ühtlasi alustame panga korporatiivkultuuri hindamisega.“ Hneriksson loetles üles ka Swedbanki juhtkonna uued liikmed alates järgmise aasta jaanuarist, kus ei ole ühtegi Balti riigi juhti.

1965. aastal sündinud Helo Meigas on Swedbankis tööl alates 2004. aastast. Aastatel 2014-1016 juhtis ta panga finantsturgude üksust. 2009.-2013. oli ta panga finantsjuht ja Venemaa ja Ukraina ärisuuna juht. 2004. kuni 2009. aastani oli ta mitmetel juhtivatel kohtadel Swedbanki Balti äriüksuses.

Aastatel 2001-2004 oli ta Soomes McKinsey & Co juhtimiskonsultant. 1998-2000 vastutas Meigas Eesti Pangas asepresidendina finantsstabiilsuse eest. 1995-1998 juhtis ta Tallinna börsi.

Oktoobris Eestit külastanud Rootsi endine peaminister ja Swedbanki nõukogu esimees Göran Persson lubas siin antud pressikonverentsil "puhastustööde jätkumist". "Mina jätkan puhastustööga kuni see on lõpuni viidud, aga ärge küsige millal see saab lõpule viidud!," ütles Göran Persson heatujuliselt. Toona vastas ta küsimusele, kas Eesti pangajuhte on hea nime tarbeks ohverdatud, et tal oli sama diskussioon ka Rootsis juhtide puhul, kes pidid lahkuma. "Näiteks Birgitte Bonnesen pidi lahkuma hoolimata Swedbanki üle aegade parimate tulemuste saavutamisest aktsionäride üldkoosoleku päeval, kus ta pidi esinema."

"Kõik otsused on tehtud faktidele põhinedes ja me peame sellest andma signaali ka väljapoole. Kedagi ei ole kindlasti üle parda visatud (ingl. k thrown under the bus)."

Tarmo Pajumets.

Aet Altroff.