Läti majandus- ja rahanduskomisjon on viimasel ajal teinud olulisi muudatusi, et võidelda rahapesu vastu. Peale komisjoni auditit on riigi juhtiv pank, Swedbank, lubanud eemaldada tuvastatud puudused.

2016. aasta kevadel toimus inspektsioon, et hinnata panga sisemist suutlikkust rahapesu vältimise tagamiseks. Selle tagajärjel leiti, et firmasisesed kontrollsüsteemid on puudulikud ning samuti esinesid probleemid dokumentatsioonis.

Auditi tulemustel põhinevalt leppisid Läti komisjon ja Swedbank administratiivse lepingu, mis sisaldas ka 1,36 miljoni euro suurust trahvi ja muudatusettepanekuid.

Swedbanki Balti juht Priit Perens ütles, et firma on võtnud eesmärgiks parandada sisekontrolli ning eemaldada kõik auditis toodud puudused.

Samadel põhjustel trahvis Rootsi finantsinspektsioon 2015. aasta kevadel Nordeat 50 miljoni Rootsi krooni ehk 5,3 miljoni euroga ja Handelsbankenit 35 miljoni krooniga ehk 3,7 miljonit euroga. Finantsinspektsiooni kohaselt oli suur tõenäosus, et Nordea ei oleks olnud võimeline avastama pangas toimunud rahapesu või terrorismi finantseerimist.

Rootsi finantsinspektsiooni hinnangul oli Nordea tehingute kontrollimise automaatne süsteem 2015. aastal alla igasugust arvestust. Ka Handelsbankeni süsteemid on puudulikud ning finantsinspektsiooni sõnul oli suur oht, et panka kasutatakse rahapesuks ja terrorismi rahastamiseks.