Finantsinspektsiooni, Swedbanki ja Swedbank Investeerimisfondide ühisteade

Finantsinspektsiooni, Swedbanki ja Swedbanki Investeerimisfondid ASi esindajad kohtusid täna ning seal andsid Swedbanki investeerimisfondid finantsinspektsioonile piisavad selgitused seoses järelevalvemenetlusega nende tegevuse üle.

Järgneb finantsinspektsiooni pressiteade

Osapooled jõudsid järgmiste järeldusteni:

- Fondivalitsejad peavad oma tegevuses pidama eriliselt silmas osakuomanike huvide ja õiguste kaitset.

- Fonde hallates peab iga fonde valitsev ettevõte tegema kõik endast oleneva, et leida ja ennetada võimalikke huvide konfliktide tekkimise võimalusi, kehtestades selleks vajalikud sise-eeskirjad ja reeglid.

- Finantsinspektsiooni poolt läbi viidud menetluse järeldustest tuleneb, et investeerimisfondides kasutusel olnud sise-eeskiri huvide konflikti vältimiseks ei olnud piisavalt selge ja detailne. Antud sise-eeskiri puudutab fondivalitseja Swedbank Investeerimisfondide poolt hallatavate fondide investeeringuid teistesse enda hallatavatesse fondidesse.

- Finantsinspektsioon aktsepteeris Swedbank Investeerimisfondide antud selgitusi ja usub Swedbanki võimesse tugevdada sise-eeskirju ja on rahul fondide edasise tegevuskavaga.

- Finantsinspektsioon peab vajalikuks rõhutada, et Swedbanki ja Swedbanki pensionifondide klientide vahel ei ole esinenud huvide konflikti.

Swedbank Investeerimisfondid suhtub talle usaldatud pensionivaradesse täie vastutustundega. Arvestades Swedbank Investeerimisfondide olulist rolli Eesti finantssektoris, tundes suurt vastutust fondidesse raha paigutanud klientide ees ja soovides hoida usaldust pensionisüsteemi vastu tervikuna, leppisid osapooled kokku järgmises:

- Avalikkuse usalduse taastamiseks tasub Swedbank Investeerimisfondid pensionifondide klientidele vahe, mis on tekkinud Private Debt Fondi (PDF) osaku puhasväärtuse langusest III kvartali jooksul.

- Kõikide PDFi investorite võrdse kohtlemise huvides kuulub ka teiste selle fondi investorite jaoks taastamisele osaku puhasväärtus II kvartali lõpu seisuga. See võimalus laieneb kõigile, kes on fondi investorid praegu või olid seda 1. juuli 2009 seisuga. Põhimõte ei laiene neile, kes otsustavad jääda investoriks IV kvartali lõpu seisuga. Investorid saavad selle kohta täiendava info.

- Swedbank Investeerimisfondid tegelevad sise-eeskirjade täiendamisega vastavalt Finantsinspektsiooni kontrollaktis viidatud puudustele, et hoida ära igasugune huvide konflikti realiseerumise võimalus tulevikus.