Perensi sõnul teeb heameelt probleemsete laenude osakaalu jätkuv langus. Ta lisas siiski, et majanduse paranemine ei kajastu veel tarbijate käitumises. „Kuuldes sõnumeid laiast maailmast, on tarbijad alalhoidlikud ja eelistavad hoiustada, samuti on ettevõtted uute projektide algatamisel veel ettevaatlikud,“ rääkis Perens.

Juba teist kvartalit järjest kasvas kaardimaksete tegemine. „Et pakkuda meie aktiivsetele klientidele täiendavaid hüvesid, eelkõige soodsaid pangateenuseid, laiendasime oma preemiaprogrammi ka deebetkaardiga tehtud maksetele,“ sõnas Perens.

„Erinevalt paljudest teistest riikidest ei ole krediidi kättesaadavus Eestis halvenenud. Siiski tuleb arvestada, et Eurotsooni riikide võlakriisist põhjustatud raha hinna tõus hakkab juba jõudma ka Eesti majandusse,“ märkis Perens.

Teises kvartalis kasvas Eesti SKP aastataguse ajaga võrreldes 8.4%. Paranemine väljendub nii kavandatud investeeringute jätkamises kui ka eratarbimise järk-järgulises kasvus. Viimast toetavad töökohtade loomine ja sissetulekute kasv. Siiski on majanduse jätkuv kasv tugevalt sõltuv välisnõudlusest. Kõrge töötuse määr, millest osa on tingitud ka struktuursetest muutustest, hoiab sisemaise tarbimise endiselt allpool kriisi-eelset taset.

Swedbanki Eesti üksuse kasum kolmandas kvartalis oli 63,1 miljonit eurot, võrrelduna 42,3 miljoni euro suuruse kasumiga aasta tagasi. Kasum enne laenukahjumeid suurenes 7,4%, võrreldes sama perioodiga aasta tagasi. Kogutulu suurenes 10,7%, mida mõjutas peamiselt puhta intressitulu kasv 8,9%. Samal ajal langesid teenustasutulud 5,2%.

Laenud ja hoiused

Laenuportfelli aastase kahanemise 9,5 protsendi võrra põhjustasid peamiselt amortisatsioon ja uute laenude mahu vähenemine, mis oli tingitud madalast nõudlusest. Hinnates tulevikuvõimalusi, kasutavad ettevõtted investeerimiseks endiselt rohkem omavahendeid ja reserve, eelistades seda uute laenude võtmisele. Ka eratarbimise tagasihoidlik taastumine ei ole veel piisav, et mõjutada sellega pankade laenuportfelli kasvu. Võlakoormuse vähenemine Eestis on seega jätkuv ning selle suuna muutumist 2011. aastal veel oodata ei ole. Swedbanki hoiuste maht kasvas aastases võrdluses 7,2 protsenti, ületades kolmandas kvartalis eelmist kvartalit 3,1 protsendi võrra. Laenude ja hoiuste suhtarv oli 121 protsenti (143 aasta tagasi).

Laenukvaliteet

Kolmandas kvartalis vähendati laenukahjumite eraldisi 13,7 miljonit eurot, võrrelduna nende suurenemisega 1,1 miljoni euro võrra aasta tagasi. Probleemsete laenude (ingl k impaired loans) maht kolmandas kvartalis vähenes, sama trendi jätkumist on oodata ka edaspidi. 2011. aasta kolmanda kvartali lõpu seisuga oli see 491 miljonit eurot, võrreldes 561 miljoni euroga 2010. aasta kolmanda kvartali lõpus.

Laenukahjumite vähenemist mõjutas peamiselt ettevõtete laenuportfelliga seotud provisjonide vähenemine, kuid tööhõive kasv on veidi parandanud ka eralaenude tagasimakseid. Märgatavalt on paranenud ettevõtete laenuportfelli kvaliteet (reitingute struktuur). Seda toetab nii nõrga finantsseisuga ettevõtete hulga vähenemine, kui ka ettevõtete olukorra parandamisele suunatud tegevused. Kvaliteedi paranemist on oodata ka edaspidi, kuigi negatiivsed signaalid maailma majanduses suurendavad ebakindlust.

Tulud ja kulud

Puhas intressitulu suurenes aastaga 8,9 protsenti. Puhas teenustasutulu vähenes 5,2 protsenti, võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Aktiivsete klientide arv kasvas aastaga 10 700 võrra, kelle seas on 7000 era- ja 3700 äriklienti.

Kulud suurenesid aasta lõikes 16,7 protsenti, tingituna tööjõukulude kasvust ja uutest turundustegevustest. Töötajate arv on jäänud 2011. aastal stabiilseks. Perioodi tulu-kulu suhe oli 0.38 (0.36).

Kliendikesksus

Swedbank jätkab kliendisuhete juhtimise täiustamist jaepanganduse segmendis, mille tegevused on kavas viia lõpule 2011. aasta jooksul. Püüdlused kliendisuhete arendamisel on toonud meile ka esimese positiivse tagasiside. Möödunud kvartalis nimetas ajakiri Global Finance Swedbanki internetipanga Balti riikide parimaks aastal 2011, samuti pärjati Swedbank Eestis kõige kliendisõbralikuma panga tiitliga.