Äsja kinnitatud saneerimiskava järgi võib Swedbank omandada veidi alla poole Eesti piimatootjate esikolmikusse kuuluvast Väätsa Agrost. Praeguse majanduskriisi ajal oleks tegemist esmakordse juhtumiga, kus Eesti panga kätte läheks oluline osa ühe raskustesse sattunud ettevõtte aktsiatest, kirjutab Äripäev.

Swedbanki 85 miljoni kroonisest võlanõudest 60 miljonit krooni vahetatakse umbes 45 protsendise osaluse vastu Väätsa Agros. Ülejäänud osa nõudest jääks firma bilanssi üles. Swedbanki on niisugune väljavaade ajanud aga tagajalgadele ning pank vaidlustas saneerimiskava ringkonnakohtus. "Swedbank AS ei soovi saada Väätsa Agro omanikuks," seisab ametlikus vastuses, mille pank Äripäevale saatis. Väätsa Agro saatus ripub juuksekarva otsas, kuna kava põrumine võib ettevõtte hävitada. Saneerimisnõustaja ja Väätsa Agro juht peavad Rootsi suurpanga käitumist pahatahtlikuks ja kohati arusaamatuks. "Swedbank näeb asja liigselt jõupositsioonilt, eelistades ettevõtte pankrotti," nentis Väätsa Agro saneerimisnõustaja ja vandeadvokaat Veikko Toomere. Tema sõnul jäi kogu saneerimise ajal arusaamatuks, mida pank täpselt soovib, ilmselge oli ainult vastasseis. "Jääb mulje, et Swedbank soovib kõigi teiste võlausaldajate ees suuri eeliseid," sõnas Toomere.

Ettevõtte juhtkond loodab siiski, et ringkonnakohus jätab kinnitatud kava kehtima. "Oleks väga kahetsusväärne, kui panga diktaat lõpeks Väätsa Agro pankrotiga. Usun, et läbi saneerimise saab ka Swedbank oma nõude oluliselt suuremas mahus rahuldatud kui pankrotimenetluses," rääkis Toomere. Ta nentis, et pank on juba mõista andnud, et soovib ettevõtte pankrotti. Swedbank ise eitab väidet, nagu oleks tema huvi pigem Väätsa Agro hävitada, kui seal omanikuks tõusta. "Swedbank toetab Eesti suurima piimafarmi Väätsa Agro majandustegevuse jätkumist ja kõikvõimalike edasiste sündmuste puhul lähtub Swedbank eeldusest, et ettevõtet ei likvideerita," teatas pank pressiesindaja vahendusel.

Üleeile päevinäinud ja lehmadest pungil farmis Äripäeva võõrustanud Väätsa Agro juht Tiit Tuuleveski on segasest olukorrast tüdinud, ent tema olek oli siiski pigem optimistlik. "Ega ei teagi ju, millega see asi lõpeb. Minu jaoks on panga käitumine täiesti arusaamatu, neile ju pakuti head lahendust," arutles ta. Küsimusele, mida ta arvab panga võimalikust tõusmisest piimatootja omanikeringi, vastas Tuuleveski, et suurt abi ta pankuritelt ei looda. "Mina ei usu elu sees, et nad oma telleritega meile lehmi lüpsma tulevad. Nad ei saa majandusanalüüsigagi hakkama, veel vähem siis põllumajandusega," teatas piimatootja juht.