Lisaks elektroonikaseadmetele panustasid töötleva tööstuse kasvu rohkem veel keemiatoodete ja kemikaalide ning ehitusmaterjalide toodangu kasv, kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina statistikaameti tööstustoodangu numbritele.

Kuigi töötleva tööstuse toodangu kasv kiirenes, on müük oluliselt aeglustunud, mis viitab laojäägi suurenemisele. Müügi aeglustumine koos laojäägi suurenemisega puudutab ka elektroonikaseadmeid.

Kogu käesoleva aasta jooksul on töötleva tööstuse toodangu müügi osakaal välisturule püsinud 73% ringis. Elektroonikaseadmete toodangust müüakse välisturule 97%. Samas on töötleva tööstuse müügi kasv välisturule jätkuvalt nõrga välisnõudluse tõttu käesoleval aastal aeglustunud.

Kui jaanuaris kasvas töötleva tööstuse müük välisturule 15% ja veebruaris seitse protsenti, siis märtsis aeglustus see kahe protsendini. Müük koduturule isegi vähenes, kusjuures oluliselt vähenesid ka kodumaisele turule suunatud uued tellimused.

Töötleva tööstuse ettevõtete laenamine on viimastel kuudel tasapisi suurenenud. Olulisema panusega on ettevõtete laenud põhivara soetamiseks ja äritegevuse laiendamiseks. Kuigi nimetatud eesmärgil laenamine ei ole veel laiapõhjaline, viitab see ettevõtete tootmisvõimsuste suurendamise soovile.

Elektrienergiat toodeti märtsis võrreldes eelmise aasta sama kuuga rohkem 34%. Elektrienergia tootmisse panustab olulisel määral müük ekspordiks. Elektrienergia eksport Soome kasvas üle nelja korra ja Leetu pea kaks korda. Kodumaine tarbimine suurenes ligikaudu kaheksa protsenti.

Elektrienergia kodumaise tarbimise kasvu põhjustas eelmise aastaga võrreldes jahedam märtsikuu keskmine õhutemperatuur.

Tööstusettevõtete ootused toodangumahu suurendamiseks lähikuude jooksul on käesoleval aastal oluliselt paranenud. Samas piirab töötleva tööstuse müüki lähikuudel jätkuvalt nõrk sise- ja välisnõudlus. Suurema panuse töötleva tööstuse müügi kasvatamisele annab siiski eksport.