Eluasemekulutuste kasv andis kogu tarbijakorvi maksumuse kasvust ligikaudu 40% ning tulenes see peaasjalikult aasta alguses kasvanud energiahindadest – aastaga kallines nii elekter (13,7%) kui ka soojusenergia (16,7%), teatas Swedbanki makroanalüütil Annika Paabut.

Samas võrreldes eelneva kuuga edasist kallinemist ei ole toimunud (eluaseme kulutused võrreldes jaanuariga ei kasvanud). Lisaks eluasemekulutustele mängisid tarbijahindade kasvul olulist rolli ka alkohoolsete jookide ja tubaka kallinemine, mis omakorda tulenes alkoholi soodusmüükide lõppemisest aga ka 1. veebruarist kehtima hakanud uuest alkoholiaktsiisimäärast.

Lisaks kasvatas tarbijahindu ka 4,9% kallinenud transport, bensiin 95 oli võrreldes jaanuariga 3,3% kallim ning võrreldes eelneva aasta veebruariga 12,4% kallim.

Toidukaupade kallinemine on aeglustumas ning toidu kallinemine moodustas kogu tarbijakorvi maksumuse kasvust ligikaudu kuuendiku – toit ja mittealkohoolsed joogid olid veebruaris aastatagusega võrreldes 2,9% kallimad.

Veebruaris oli tarbijakorv võrreldes jaanuariga 0,4% kallim ning siin on suurimaks panustajaks nagu öeldud, alkohoolsete jookide oluline kallinemine, kasvanud kulutused transpordile ning odavnenud mobiilside teenused.

Lähitulevikuks ootame hinnakasvu pidurdumist ning aasta keskmiseks hinnakasvuks kujuneb meie hinnangul 3,2%