"Eestis on madalapalgaliste osakaal suurim kaubanduse ja ehitusega seotud tegevusaladel, töötlevas tööstuses ületavad palgad juba täna uut miinimumpalga taset. Seega mõjutab miinimumpalga tõstmine enim teenindavat erasektorit ning otsene mõju eksportivale sektorile on väiksem," räägib Perens.

Küll on aga tema sõnul oluline jälgida, millise signaali selline palgatõus tööturule laiemalt annab. "Olukorras, kus maailma majandus on väga habras ja kõik rahvusvahelised tootjad püüavad kulusid range kontrolli all hoida, poleks võimalik täiendav palgasurve meie eksportivate ettevõtete konkurentsivõimele kindlasti kasulik," tähendab Perens.

Samas on Perensi sõnul selge, et üldine elukalliduse tõus kergitab palgaootusi nagunii. "Mistõttu võiks igasuguste palkadega seotud otsuste puhul olla märksõnaks mõõdukus," lisab ta.

"Nagu eelpool viidatud, mõjutavad palgaturul toimuvad muutused valdavalt kõiki tööandjaid, ka meid kui suurt teenindusettevõtet. Kui turul palgad tõusevad, siis me vastuvoolu ujuda ei saa, küll aga peame leidma täiendavaid võimalusi tegevuse efektiivsemaks muutmiseks," lisab Swedbanki juht.