Kohe rahvusvahelise pressikonverentsi alguses esines Birgitte Bonnesen tõdemusega, et päev on olnud küllaltki dramaatiline, vahendab ERR Uudised. Arvestades, et panga aktsia kukkus üle kümne protsendi, on emotsionaalne hinnang ka arusaadav.

Samas rõhutas ta, et panga tegevust Rootsi telekanali SVT kajastused kuidagi ei mõjuta.

Bonnesen kinnitas, et pank on jooksvalt ja veel enne Danske skandaali lahvatamist tegelnud rahapesu tõkestamisega, kutsudes muuhulgas appi nii väliseksperte kui tehes koostööd teiste pankade ja ametkondadega.

Bonnesen tõdes ERR-i küsimusele vastates, et neil pole siiani detailset ülevaadet infost, millele SVT oma uudises tugines, s.t nad ei tea, millistest klientidest ja väidetavatest ülekannetest on jutt, mistõttu nad ei saa midagi ka täpsemalt kommenteerida ega öelda, kas SVT väited on tõde või vale.

Samas tõdes ta, et kuivõrd Swedbank on Eesti suurim pank, on see paratamatu, et Danske Eesti filiaali kaudu ülekandeid teinud inimesed tegid ülekandeid ka nende panka.

Bonnesen rääkis, et rahapesukatsed ja finantskuriteod püüavad end kõikjal pankadesse uuristada, mh ka Swedbanki ning nimetas võitlust sellise kuriteoga väljakutseks kõigile pankadele ja kogu finantssektorile tervikuna.

Delfi kirjutas täna hommikul, et Rootsi televisiooni uudisteportaal SVT Nyheter kajastas, et neil on olnud viis kuud ligipääs suurele hulgale salajastele dokumentidele, mis näitavad, et skandaalse Danske Banki tehinguid ühe Rootsi suurema panga Swedbankiga.

Need sisaldavad suurt hulka tehinguid pankade klientide vahel aastatel 2007-2015. Uuring näitab, kuidas Swedbanki 50 klienti, kellel kõigil on olemas kahtlustatava rahapesu hoiatavad tunnused, on saanud liigutada läbi panga 40 miljardi Rootsi krooni väärtuses raha. Teiste hulgas on tegemist äriklientidega, kellel puudub nähtav tegevus, kellel on varjatud omanikud või keda esindavad arvatavasti tankistid.