Kuna SEB pank ei leidnud American Expressiga ühist keelt, sõlmis krediitkaardiorganisatsioon lepingu Swedbankiga. Sellest tuli ka Eesti suurima turuosaga panga otsus sulgeda järgmise aasta märtsis intressivabad määratud maksega krediitkaardid.

„Läbirääkimisi peeti ka meiega, kuid me ei jõudnud tingimuste osas üksmeelele,” tunnistas Eesti Päevalehele SEB juhatuse liige ja jaepanganduse juht Riho Unt. Erimeelsuste sisu ta ei täpsustanud.

Kuigi American Express (Amex) ei vali harilikult oma partneriks suurima turuosaga panka, võeti pärast SEB äraütlemist partneriks Swedbank, mille kaudu loodetakse turuosa kasvatada kõigis Balti riikides. Kui palju teenib Swedbank Amexi ligi kolm korda suuremast kaupmeestelt võetavast tasust, pank ei avalda. Nii Lätis kui ka Leedus on Amexit seni esindanud Parexi pank, mida aitavad vee peal hoida nii Läti riik kui ka EBRD.

Swedbanki väikefinantseerimise osakonna juhataja Andres Tuki hinnangul võiks Amexi kaardimaksete osakaal moodustada paari aasta pärast kümnendiku kõigist krediitkaardiostudest. Kui Eesti Panga andmeil oli septembris kasutusel ligi veerand miljonit aktiivset krediitkaarti, siis Amexi ambitsiooni järgi võiks nende praegu alla poole protsendi suurune tu­ru­osa kasvada 25 000 kasutajani. „Amex on ka paljude välisettevõtete ainus firmakaart,” juhtis Tukk tähelepanu, et partneri olemasolu loob nüüd võimaluse teenindada ka turiste.

Pooled kaarti ei tunnista

Swedbankil tuleb oma rajataguse partneri eesmärgi saavutamiseks aga veel kõvasti higistada. Kui panga andmeil tunnistab Amexi kaarti üle 9000 kaupmehe, siis Eesti Panga statistika põhjal on Eestis kaardimakset aktsepteerivaid müügikohti üldse 17 110. Seega ei saa praegu American Expressiga maksta veel ligi pooltes teisi kaarte tunnistavates müügikohtades. Swedbanki teatel tuleneb erinevus sellest, et pank räägib püsimüügikohtadest - ehk kohtadest, kus saab igapäevaselt kaardiga maksta. Eesti Panga statistikas kajastuvad aga ka päevaks-paariks renditavad terminalid, mida kasutatakse näiteks väliüritustel.

Kas maksetähtaega ületades nõutav 18-protsendine intress kasutajaskonda kasvatab, sõltub präänikuks välja töötatud preemiapunktide kampaania edust. Erinevalt Ameerikast Swedbank oma kliendile punktide vastu raha siiski ei jaga.

Klient saab lepingu lõpetada, kui tahab

•• Swedbanki määratud maksega krediitkaarti eelistanud kliendid, kellele panga poolt soovituslikult asemele pakutud American Express Blue tingimused ei meeldi, võivad selle asemele võtta ka mõne muu kaardi. Tõsi, neilt kõigilt tuleb maksetähtaega ületades maksta 18 protsenti intressi.

•• Tarbijakaitseametit esindava Kadri Kauksi sõnul peab krediidiasutus enne arvelduskrediidilepingu sõlmimist teavitama tarbijat muu hulgas lepingu lõppemise tingimustest.

•• Kauksi selgitusel võib pank intressimäära vastavalt võlaõigusseadusele muuta juhul, kui ta klienti sellest viivitamatult teavitab. Sellegipoolest jääb kliendile õigus leping kohe lõpetada.