Tegevuskasumit teenis Eesti üksus 717 miljonit krooni ning 1,082 miljardit krooni moodustasid eraldised võimalike laenukahjumite katteks, teatas Swedbank.

Eesti üksuse tulud vähenesid II kvartalis 3,7% võrra 1,185 miljardi kroonini ja tegevuskulud 2,1% 468 miljoni kroonini. Kulu-tulu suhe on jätkuvalt alla 40%. Hoiused kasvasid kvartali jooksul 0,3% võrra, laenuportfell vähenes 1,9% võrra.

”Tänast majandussituatsiooni arvestades on panga II kvartali tulemused ootuspärased,” kinnitas Swedbanki Eesti peadirektor Priit Perens. Ta lisas, et tänavuse esimese poolaasta kahjum moodustab vähem kui neljandiku eduka eelmise aasta jooksul teenitud kasumist.

Panga teatel on tulemuste peamised mõjutajad varade kvaliteet ja laenukahjumid. Swedbanki Eesti üksus suurendas 984 miljoni krooni võrra reservi võimalike laenukahjumite katteks, kandis maha laene 105 miljoni krooni ulatuses ja sai tagasi varem mahakantud laene 7 miljoni krooni ulatuses.

”Võlgnevuses laenude kasv II kvartalis vastas prognoosile ning me näeme, et selliste laenude kasvutempo hakkab aasta teises pooles tõenäoliselt pidurduma,” rääkis Perens. ”Püüame lahendada laenumaksetega võlgnevusse jäänud klientide raskusi omavahelise koostöö ja kokkulepete kaudu, kuid sellised kokkulepped – näiteks laenugraafiku muutmine ja maksepuhkus – mõjutavad otseselt meie laenukahjude reservi tehtud provisjonide taset.”

Nõudlus uute laenude järele püsib Eestis jätkuvalt madal. Praegusest majanduskeskkonnast tulenevalt on panga krediidipoliitika ja laenutingimused varasemast konservatiivsemad ning uusi laene antakse välja elujõulistele äriprojektidele ning kõrge maksevõimega eraklientidele. Tõusnud on ka laenude intressitase klientide jaoks.

Perens lisas, et panga prognooside kohaselt jääb ettevõtetel finantsvõimenduse kasutamine ka järgnevates kvartalites väga väheseks. Kõige suurem on langus seni olnud kinnisvara-, ehitus-, transpordi- ja hotellisektoris.

Swedbanki hoiuste kogumaht on olnud stabiilne kogu 2009. aasta jooksul. Hoiused kasvasid II kvartalis 204 miljoni krooni võrra.

Võrreldes tegevusmahu tippajaga 2008. aasta alguses ehk viimase pooleteise aasta jooksul on töötajate arv Eesti üksuses vähenenud 18% võrra ning kontorite arv 21 võrra. Juuni lõpu seisuga on Swedbankil Eestis 73 pangakontorit.