Varem alustati Swedbanki vastu eeluurimist siseinfo ebaseadusliku avaldamise kahtluse tõttu. Eile lisati raske kelmuse kahtlustus, vahendab SVT Nyheter.

Juurdluse käigus on prokurör ja Rootsi Finantsturukoja uurijad uurinud avalikke avaldusi ja muud informatsiooni, mida on andnud Swedbanki juhid alates 2018. aasta 23. oktoobrist kuni 2019. aasta 20. veebruarini, teatas Rootsi Majanduskuritegude Amet oma pressiteates eile õhtul.

„Informatsioon annab kokkuvõttes pildi, et Swedbank näib olevat levitanud eksitavat informatsiooni avalikkusele ja turule selle kohta, mida pank teadis kahtlustatava rahapesu kohta Swedbankis Baltikumis,” ütles eeluurimise juht Thomas Langrot pressiteates.

Pärast eilselt politseioperatsiooni kedagi ei vahistatud ega esitatud kellelegi kuriteokahtlustust, teatas Rootsi uudisteagentuur TT. Swedbank tegi Langroti sõnul läbiotsimise juures võimudega koostööd.

Rootsi televisiooni (SVT) saate „Uppdrag granskning” reporter Joachim Dyfvemark usub, et kahtlustused põhinevad Swedbanki tegevjuhi Birgitte Bonneseni ütlustel pärast Danske Banki rahapesuskandaali puhkemist sügisel. Swedbank jättis siis väljapoole mulje, et neil ei ole mingeid probleeme, kuigi tegelikult olid teada suured puudujäägid rahapesukontrollis.

„Siis jõuti ilmselt järeldusele, et ta ütles üht ja teadis teist, ja see ongi see, mida ilmselt uuritakse,” ütles Dyfvemark SVT erisaates.

Rootsi aktsionäride huve esindava organisatsiooni tegevjuht Joacim Olsson nimetas päevavalgele tulnud informatsiooni šokeerivaks.

„Põhimõtteliselt kahtlustatakse turu eksitamist ja eksitava informatsiooni andmist Ameerika võimudele. Kokkuvõttes on see väga problemaatiline. Pank põhineb usaldusel ja see usaldus on kiiresti kadumas,” ütles Olsson.

Olsson usub, et Swedbanki olukord on väga tõsine.

„Peamine probleem lühikese aja jooksul on see, et panga väärtus on alates skandaali ilmnemisest kahanenud 60 miljardi [krooni] võrra, aga pikaajaliselt ollakse vastamisi olukorraga, kus lõpuks riskitakse oma positsiooniga. Siis ei pruugi panka enam olemas olla,” ütles Olsson. „Seetõttu on tähtis, et suuromanikud võtaksid vastutuse panga puhastamise eest. See algab juhtkonnast ja juhatusest.”

Kui Stockholmi börs eile õhtul sulgus, oli Swedbanki aktsia kaotanud oma väärtusest ligi 12 protsenti.