Kevadel Eesti kinnisvaraturg elavnes. See kajastub ka meie eluasemelaenude portfellis, mis alates maist esmakordselt pärast 2008. aasta septembrit kasvanud on. Teisalt on kinnisvaraturu arengute mõjul näha juba ka hinnasurvet teatud elamupiirkondades. Eksporditurgudel valitsev ebakindlus mõjutas omakorda ettevõtete investeeringuid. Investeerides keskenduvad ettevõtted pigem efektiivsuse kasvatamisele, mitte tootmisvõimsuse suurendamisele," sõnas Swedbank Eesti juht Priit Perens.

2013. aasta II kvartalis kerkis SKP Eestis eelmise aastaga võrreldes 1,1 protsenti. Kasv aeglustus ekspordi ja investeeringute kahanemise tõttu. Kodumajapidamiste tarbimine on tänu sissetulekute kasvule ja kõrgele kindlustundele endiselt tugev.

Laenud ja hoiused

II kvartali laenumahud suurenesid eelmise aastaga võrreldes 2,8 protsenti ja I kvartaliga võrreldes 0,5 protsenti. Kasvu vedasid eelkõige ettevõtetele antud laenud. Samas võis II kvartalis täheldada eluasemelaenude mahu stabiliseerumist, eraisikute kogu laenuportfell kasvas esimest korda pärast 2008. aasta III kvartalit. Swedbanki turuosa laenuturul oli 2013. aasta 31. mai seisuga 39,8 protsenti (sama, mis 2012. aasta lõpus).

II kvartalis suurenesid hoiused eelmise aastaga võrreldes 3,3 protsenti ja I kvartaliga võrreldes 1,9 protsenti. Eelmise aastaga võrreldes kasvasid nii ettevõtete kui ka eraisikute hoiused. Swedbanki hoiuste turuosa oli 31. mai seisuga 45,2 protsenti (2012. aasta IV kvartalis 44,9%). Laenude-hoiuste suhe oli 112%, püsides alates 2012. aasta IV kvartalist muutumatuna.

Krediidikvaliteet

2013. aasta II kvartalis vähenesid laenukahjumite eraldised 4,1 miljonit eurot, võrrelduna 2,8 miljoni euroga eelmisel aastal. Laenukahjumite eraldised vähenesid nii ettevõtete kui ka eraisikute portfellides. Probleemsete laenude vähenemine Eestis II kvartalis jätkus. Selliste laenude kogusumma oli 209 miljonit eurot (2012. aasta II kvartali lõpus 322 miljonit eurot). Vähenemise põhjusteks olid amortisatsioon, mahakandmised, laenude toimima hakkamine ja uute mittetoimivate laenude väike hulk. Krediidikvaliteet on paranenud tänu uute, väiksema riskiga laenude osakaalu  järkjärgulisele suurenemisele.

Aasta esimesel poolel vähenes riskiga kaalutud varade hulk 178 miljoni euro võrra 4432 miljoni euroni, seda eelkõige ettevõtete portfelli arvel. Riskiga kaalutud varad stabiliseerusid või vähenesid enamikus laenuportfellides seoses riskiprofiili paranemisega. Riskisusele avaldasid positiivset mõju nii paranenud reitingud kui kvaliteetsemad tagatised.

Tulud ja kulud

Tulud vähenesid II kvartalis eelmise aastaga võrreldes 8 protsenti. Langus tulenes peamiselt väiksemast puhasintressitulust (põhjustatuna madalamatest baasintressimääradest), mis kahanes 2012. aasta II kvartaliga võrreldes 12%. Puhas teenustasutulu suurenes aasta arvestuses 10 protsenti. Selle põhjuseks oli eelkõige makseteenuste tasudelt saadud tulude kasv, mis tulenes klientide suuremast aktiivsusest ja jaekaubanduse käibe kasvust. Puhta teenustasutulu kasvule aitas kaasa ka fondijuhtimistasude tulude suurenemine, mis tulenes nii sisemisest ümberkorraldusest kui mahtude kasvust. Aktiivsete klientide arv kasvas aastaga 6000 võrra, jõudes ligikaudu 799 000 ehk 2/3 Eesti rahvastikust.

Kulude ja tulude suhe oli 40 protsenti (eelmisel aastal 37%). Efektiivsuse suurendamiseks võeti 2013. aastal kasutusele uus Balti panganduse tegevusmudel, mis parandab koostööd Balti regioonis.

Kliendikesksus

II kvartalis nimetati Swedbank kuuendat aastat järjest Eesti kõige mainekamaks ettevõtteks. Teise kvartali lõpuks oli Swedbanki preemiaprogrammi hüvesid kasutanud pea iga neljas panga klient. Nii preemiaprogrammi vahendusel kui otseannetustena on Swedbanki annetuskeskkonna kaudu panga ja selle klientide toel abivajajateni jõudnud kokku üle 550 000 euro. 1. juunil tähistas annetuskeskkond oma viiendat sünnipäeva Eesti suurima mosaiigiga, mis pandi kokku selle Facebooki fännide profiilipiltidest.

Klientide pidevalt muutuvad nõudmised aina lihtsamate ja hõlpsamini kättesaadavate teenuste järele on suunanud meid pidevalt täiustama panga elektroonilisi kanaleid, mis omakorda toob kaasa ärimahtude kasvu. II kvartalis liitus Swedbanki internetipangaga miljones klient, samuti ületasid mobiilipanga rakenduste allalaadimised juunis 100 000 piiri. 2013. aasta juunis tehti mobiilseid kanaleid kasutades peaaegu kolm korda rohkem makseid kui kontorites, kui aasta tagasi oli suhe üks ühele.