Teise samba pensioniraha rämpsvõlakirjadeks osutunud väärtpaberitesse paigutanud Swedbanki kliendid pole esimestel päevadel pärast skandaali ilmsikstulekut pangast lahkuma tõtanud.

Panga- ja fondijuhid loodavad ettevaatliku optimismiga, et vaid paar nädalat enne pensionifondide vahetamise perioodi lõppu mainehoobi saanud Swedbankist oma pensioniraha väljaviijate arv ei ületa mõnda tuhandet.

Alates eelmise aasta lõpust on väärtpaberikeskuse andmetel Swedbanki fondidest lahkunud kokku ligi 31 200 pensionikogujat, kuid see arv sisaldab ka neid, kes on otsustanud valida samas pangas kas konservatiivsema või riskialtima fondi. Mitteametlikult on Swedbanki esindajad avaldanud arvamust, et nende teenustest loobuvate pensioniklientide arv jääb täna­vu kümne tuhande ringi.

Panga pressiesindaja Mart Siilivask ütles eile, et mõne teise panga või fondivalitseja kasuks otsustanud klientide arv on ligikaudu 6100. Eilse seisuga oli ligi 589 900-st kogumispensioni teise sambaga liitunust mõne Swedbanki fondi valinud 320 000.

Üleeile teatas finantsinspektsioon, et on tuvastanud Swedbanki investeeringutegevuses ilmse huvide konflikti ja seeläbi võimaliku pensionikogujate varalise kahju, viidates pensionifondide rahapaigutusele Swedbanki enda võlakirjafondi Private Debt Fond.

Pank üritab veenda

Swedbanki pressiesindaja kinnitusel pole viimaste päevade info valguses fondide vahetamine aktiveerunud. „Ka ei ole meie kõnekeskuses märgatud selleteemaliste kõnede sagenemist,” lausus Siilivask ja lisas, et panga klienditeenindajaid on siiski juhendatud mures pensionikogujatele vastama.

Veenmaks kliente pensionikogumist Swedbankis jätkama, rõhutatakse investeeringute varasemast konservatiivsemat juhtimist Rootsi emapanga fondivalitseja Robur poolt ja asjaolu, et riskantsemad varad on juba alla hinnatud.

Kolmanda argumendina rõhub Eesti suurimat kliendiarvu eviv Swedbank inimeste mugavusele ehk oma kodupanga staatusele.

Pank: klientide rahaga halbu laene ei kaetud

•• Seoses panga investeerimistegevuses leiduva huvide konfliktiga juba reedel finantsinspektsioonilt märgukirja saanud Swedbank avalikustas eile ka inspektsiooni uurimisjärelduste sisu kokkuvõtte. Swedbank Eesti juht Priit Perens lausus, et inspektsiooni hinnangul pole panga investeerimisfondides kasutusel olev huvide konflikti vältimise sise-eeskiri piisav.

•• Perensi kinnitusel ei puuduta finantsinspektsiooni järeldused avalikkuses esile kerkinud spekulatsioone, justkui tekkinuks huvide konflikt panga laenuotsuste ja fondide investeerimisotsuste vahel.

•• „Kõik investeerimisotsused tehakse sõltumata panga huvidest ja kliendisuhetest,” lükkas Perens ümber kahtlustused, justkui üritanuks pank pensionikogujate rahaga päästa oma klientidele antud halbu laene.

•• Pangajuht kinnitas eile taas, et juhul kui kliendid on tõesti saanud panga rikkumise tõttu kahju, on Swedbank valmis selle kompenseerima. Panga edasised käigud sõltuvad Perensi sõnul ka täna õhtul toimuvast kohtumisest finantsinspektsiooniga.