Omakapitali investeering parandab oluliselt Eesti ühe suurema kinnisvaraettevõtte likviidsust ning võimaldab alustada uute arendustega, teatasid osapooled. Seni täielikult Nordic Contractorsile kuulunud Arealise omakapital on peale laiendamist 49 miljonit eurot.

Arealise omanduses ja hallata on teiste seas Shnelli Ärimaja ehk Eesti Raudtee peamaja, Liivalaia Arenduse ehk Nordea Maja, Tehnopolis Kinnisvara ehk Skype'i peamaja ja ECE Ärimaja ehk Liivalaia Ärimaja, kus asub praegu ka Arealise kontor. Arealise rahavooprojektide rendipind on ettevõtte andmeil Eesti üks suuremaid – 36.100 ruutmeetrit.

"Pole saladus, et masuaeg külmutas Eestis enamiku kinnisvaraarendusi, mille peamiseks põhjuseks ei olnud mitte arenduste vajalikkuse kadumine, vaid arendajate ebalikviidsus," selgitas Nordic Contractorsi juhatuse esimees Toomas Luman.

"Pikalt kaalutud ja ettevalmistatud tehing aitab meil restruktureerida osad laenud ning mis veel olulisem, annab võimaluse kaasata ettevõttele arenduseks vajalikku võõrkapitali. Nüüd, kui äri on taas niiöelda käima minemas, on parim aeg arenduste taasalustamiseks ja uute käivitamiseks – esimene läheb lahti juba käesoleval aastal. See aga eeldab kõrget likviidsust," selgitas Luman.

Swedbank Eesti tegevjuht Priit Perens ütles, et pank näeb investeeringut kui võimalust ettevõtet stabiliseerida. "Arealise laenukoormus väheneb. See leping annab Arealisele paremad võimalused kasvamiseks ja arendustega edasi liikumiseks," märkis ta.

"FR&R Invest AB on Swedbank grupi üksus, mis haldab omandisuhteid olukorras, kus ettevõtte kohustused panga ees konverteeritakse ettevõtte aktsiakapitali. Usume, et turu taastudes saame aidata Arealise tugevamale lähtepositsioonile," lausus FR&R Invest AB tegevjuht Jan Åberg.

Arealis alustas tegevust 2005. aastal. Ettevõte koondab investeeringuid ning arendusprojekte põhiosas ärihoonetesse ning osaliselt ka korterelamutesse. Rahavoo projektides on rendipinda 36.100 ruutmeetrit ning nende täituvus on 96,4 protsenti. Firma sihtturgudeks on praegu Eesti ja Leedu.

Arealise kohta on Krediidiinfos saadaval 2009. aasta aruanne. 2009. aasta lõpus ulatus ettevõte laenude maht 1,279 miljardi kroonini. Aasta jooksul kulus firmal pangalaenu intresside tasumiseks 47 miljonit krooni. Arealise kinnisvarainvesteeringute väärtus oli ülemöödunud aasta lõpus 1,332 miljardit krooni. Kinnisvarainvesteeringutest sai firma aastaga renditulu 65 miljonit krooni ja vara haldamiskulud ulatusid 21 miljoni kroonini.

Arealise müügitulu oli 2009. aastal kokku 121 miljonit ning puhaskahjum 34 miljonit krooni. Aasta varem oli tulude maht 104 miljonit ning kahjum 111 miljonit krooni.

2008. aastal pani Nordic Contractors Arealisesse uut kapitali 30 miljonit krooni. 2009. aastal pani omanik kapitali juurde 66 miljonit krooni ning lisaks suurendas kapitali mitterahalise sissemaksega, muutes aktsiakapitaliks oma 350 miljoni kroonise nõude Arealise vastu.

Swedbanki üksus FR&R (Financial Restructuring & Recovery) pakub pangale tuge laenuprojektidega seotud riskide juhtimise, likviidsuse ja restruktureerimise vallas ning vajadusel võtab üle laenu saanud projekti juhtimise.