2015. aasta pakkus investoritele pigem vähem üllatusi kui mitmed eelnevad aastad – eks see ole märk kriisidejärgsest stabiliseerumisest. Samas pole ajaloolises kontekstis kaugeltki tavapärane olukord, kus riskivabad intressimäärad püsivad miinuspoolel terve aasta vältel. Detsembri alguses näiteks tuli Saksamaa 2-aastast riigivõlakirja ostes investoritel arvestada ka kuni -0,44%-lise aastatootlusega või õigemini siis aastakaotusega. Seega polnud võlakirjainvestorite jaoks aasta just lihtsaimate killast.

Meie suurendasime 2014. aasta lõpus oma pensionifondides strateegiliselt USA ja Jaapani aktsiate osakaalu ning vähendasime olulisel määral Ladina-Ameerika aktsiaturgudega seotud riske. Eelistasime USA aktsiaid eelkõige ootuses, et USA ja Euroala keskpankade rahapoliitikate suundade kasvav lahknemine mõjub soodsalt suhteliselt kõrgemaid intressimäärasid pakkuvale USA dollarile. Meie strateegilised aktsiapositsioonid on avatud valuutariskiga.

Dollari märkimisväärne kallinemine euro suhtes (+9,3% 29.12.15 seisuga) kompenseeris kuhjaga USA aktsiate tagasihoidlikuks jäänud aastased tootlusnumbrid koduvaluutas. Uuelt aastalt me siiski ei oota USA dollari eelisseisundi jätkumist. Ladina-Ameerika aktsiaturgude tootlus osutuski 2015.-l aastal nõrgaks, seda nii toorainehindade langusega seotuna, aga ka Brasiilia majanduse kehvenenud väljavaadete ning kasvanud sisepoliitiliste pingete tõttu. Jaapani aktsiaturud seevastu on meie aktsiaportfellide parima aastatootlusega regioon USA ja Baltikumi kõrval.

Võlakirjaportfellides panustasime sel aastal vähem intressimäärariskile ja rohkem krediidiriskile. Investorite riskiisu muutustele väga heitlikult reageerinud võlakirjaturgude aasta taustal jäime enim rahule eurodes nomineeritud arenevate riikide valitsuste võlakirjade tootlusega.

Alternatiivsete investeeringute portfellides püsis 2015. aastal meie fookus stabiilset tootlust näidanud Baltikumi ärikinnisvaral. Suurendasime kinnisvarainvesteeringute kaalu läbi Efteni II kinnisvarafondi ning aasta lõpus alustasime investeeringutega East Capitali uude Baltikumile keskenduvasse kinnisvarafondi.