Toome ära Glen Madise pöördumise:

Swedbanki Rumeenia investeerimispettuses raha kaotanud investor Glen Madis seab kahtluse alla praeguse Swedbanki juhi Robert Kiti sobivuse uueks Eesti Panga presidendiks. Glen Madis kutsub Kitti üles vastama investeerimispettuses kannatanud rohkem kui 200 Eesti investorile, miks Swedbank ei ole nende suhtes täitnud oma hoolsuskohustust.

Madis meenutas täna uut keskpanga presidenti valima kogunevale Eesti Panga nõukogule pressiteate vahendusel, et hoolimata korduvatest meenutustest ja algatatud kohtuasjadest ei ole Robert Kiti juhitav Swedbank soovinud investoreile selgitada, kuhu kadus üle kaheksa miljoni euro.

"Kirjutasin enda ja oma perekonna nimel Swedbankile avaliku kirja möödunud aastal ja ajaleht Äripäev ka avaldas selle. Koos perega imestame täna, et Robert Kitt kandideerib Eesti Panka. Eesti Panga presidendil on ju aruandekohustus nõukogu ja parlamendi ees... Swedbanki juhataja ei ole tulnud omaenda investoritelegi selgitama, kuidas meie saime raha kaotada, Swedbank aga hoopis meie pealt teenis," kommenteeris Madis tänast olukorda.

"Minu küsimused Swedbanki juhatusele suvel olid lihtsad. Tahtsin Robert Kitilt vastust, miks Swedbank soovitas Rumeenia kitsekarjamaid kui "perspektiivikat investeeringut", võttes selle nõuande eest veel oma klientidelt rahagi? Näidake kinnisvarahinnangut, palusin viisakalt. Äripäevas avaldatud kirjale Swedbanki juhatus vastata ei julenud. Panga PR-töötaja kirjutas, et Swedbank on "täitnud oma hoolsuskohustust" (no kuidas ometi, raha on ju kadunud) ja "ei tegelenud Rumeenia investeeringu juhtimisega".

Vaat viimase lausega joonistati minu meelest joon, mille pärast Swedbanki tänase juhatuse esimehel ei sobi kandideerida Eesti Panga presidendi kohale. Sest suur Rootsi pank, kus muuseas on palgal olnud ka tänane Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar, võib otsustada oma klientidele luisata.

Pankasid on Eestis mitmeid, riigipank on meil aga üks. Kui selle president otsustab maksumaksja eest näiteks varjata, milliseid Kreeka vms võlakirjasid on panga seifidesse ostetud või millist õhku kommertspankade bilansis avastatud, siis on kuri karjas.

Robert Kitt on kindlasti leidnud aega süveneda sellesse, kes need panga usaldavad kliendid siis on, kes Rumeenias raha kaotasid. Nende hulgas oli kadunud dirigent Eri Klas. Aadu Luukase missioonifond. Margit Hakomaa, kes samas Swedbanki Liivalaia hoones kohvikut peab ja kindlasti pangaga rahus peab elama. Toomas Sildmäe, Hansapanga asutaja, kes rääkis, et Swedbank teda peale Rumeenia äparduse kohta küsimuste kerkimist laenusaamisel kummaliselt kohtlema hakkas. Paljud investorid sõltuvad oma liisingutega Rootsi pangast sedavõrd, et ei tulegi oma õigust nõudma.