Poolteist aastat tagasi riigile 385,5 mln krooni suuruse maksunõude tasunud Sylvesteri eksomanikud teenivad riigilt iga päev kopsaka summa - intressidena 250 000 krooni, kirjutab Äripäev.

Sylvesteri suuromanik Mati Polli, kelle makstud summa ulatus 85,7 mln kroonini, on juba praeguseks teeninud riigilt viivist ligi 30 mln krooni. Iga päev potsatab piltlikult Polli kontole 53 000 krooni.

25. septembriks on intressideks kogunenud aga juba 137,5 mln krooni. Tegemist on hinnanguliste numbritega, kuna maksu-ja tolliameti teatel on see info maksusaladus.

"Tõtt öelda pole me arvestust selle raha kohta, mis riigi arvel hoiul on ja intresse kogub, pidanud," ütles Sylvesteri suuromaniku Mati Polli ja veel mitme eksomaniku esindaja, vandeadvokaat Marti Hääl.

Sylvesteri enamusosaluse müük on olnud läbi aegade suurim tehing Eesti metsatööstuses – omanikku vahetasid kõik Sylvesteri metsavarumisfirmad ja 66 protsenti ettevõtte puidutööstustest.
Enne Sylvesteri müüki Soome-Rootsi firmale Stora Enso kuulus Sylvester Eesti ärimeestele eesotsas Mati Polli, Kaido Jõelehe, Urmas Nimmerfeldti ning Peeter Männiga. Osalus oli vormistatud nende kui eraisikute nimele. Kuna eraisikutena oleks nad pidanud müügilt maksma tulumaksu ja ettevõtetele kehtib tulumaksuvabastus, mõeldi välja skeem, millega kanti osalused üle vastloodud ettevõtete nimele. Skeemile andis rohelise tule ka toonane maksuameti juht Aivar Sõerd. Ometi nõuti eelmise aasta alguses tulumaks kahemiljardiliselt tehingult ligikaudu poole miljardi kroonises summas sisse.

Eraisikute elukohast lähtuvalt on haldusasjad jaotatud menetlemiseks Tallinna halduskohtu, Tartu halduskohtu ning Tallinna halduskohtu Pärnu kohtumaja vahel. Tallinna ja Tartu halduskohtud on oma otsused teinud teinud Sylvesteri endiste omanike kasuks ning maksunõue on tühistatud. Kohtuistungid samas jätkuvad, kuna maksuamet on esitanud apellatsioonkaebuse ringkonnakohtule.